România: Moldoveni, implicați în reţele de evaziune fiscală cu cereale

miercuri, 22 iunie 2011

România: Moldoveni, implicați în reţele de evaziune fiscală cu cereale
Foto: cotidianul.ro

Procurorii români desfăşoară, miercuri dimineaţa, 31 de percheziţii în mai multe judeţele din România, pentru destructurarea unei grup infracţional, din care fac parte peste 40 de români şi moldoveni, specializat în înşelăciune şi evaziune fiscală cu cereale, relatează cotidianul.ro.


Cetăţenii români şi moldoveni sunt specializați în săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi evaziune fiscală. În fapt, se reţine că, sub coordonarea liderilor grupării, membrii acesteia achiziţionau cereale de la producători primari, plătind în numerar şi utilizând borderouri de achiziţie falsificate.


O altă modalitate de acţiune a grupării a constat în racolarea de noi membri, în principal cetăţeni din Republica Moldova şi determinarea acestora să semneze documentele de înfiinţare sau preluare a unor firme tip "fantomă", societăţi utilizate de către membrii grupării în derularea activităţilor infracţionale. 
După o perioadă scurtă de activitate comercială, fără plata taxelor aferente activităţii desfăşurate, se efectua schimbarea fictivă a sediului social şi era distrusă evidenţa contabilă, în scopul împiedicării controlului fiscal şi stabilirii obligaţiilor de plată către bugetul de stat.

Prejudiciul cauzat prin activitatea infracţională este estimat până la acest moment ca fiind de 500.000 de euro.

0 Comments: