Raport final de monitorizare a presei: NIT televiziune partizană politic

joi, 23 iunie 2011

Raport final de monitorizare a presei: NIT televiziune partizană politic
Foto: consiliulong.md

Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) a prezentat raportul final de monitorizare a presei în campania electorală. Potrivit raportului, practic toate posturile TV au avut un comportament fără abateri de la normele deontologice, cu excepția NIT, care a continuat să promoveze deschis PCRM.


Astfel, NIT a promovat imaginea lui Igor Dodon, candidatul PCRM la funcția de primar al Capitalei. În același timp, politica editorială a postului a fost îndreptată spre critica candidatului Partidului Liberal la funcția de primar al Chișinăului, Dorin Chirtoacă, dar și spre întreaga alianță de guvernare. 


Totodată, NIT a încălcat vădit regulamentul CEC privind reflectarea campaniei electorale la alegerile locale generale din 5 iunie 2011 în mijloace de informare în masă din Moldova.

Postul de televiziune Prime TV a avut un comportament fără abateri semnificative de la normele deontologice. Totodată, în unele materiale s-a observat o ușoară favorizare a Partidului Democrat. Și în știrile Euro TV nu au fost înregistrate abateri grave de la normele deontologice.

În cadrul buletinelor de știri de la Jurnal TV, cel mai mediatizat a fost candidatul PL, Dorin Chirtoacă, acesta beneficiind de 64 de apariții în principalul jurnal de știri al zilei. Igor Dodon a fost prezentat în 50 de subiecte, în mare parte sub unghi neutru sau negativ.

Pe durata monitorizării, postul N4 în cadrul știrilor l-a favorizat pe prim-ministrul și președintele PLDM, Vlad Filat, dar și pe candidatul Victor Bodiu, până la retragerea acestuia din cursă. În unele știri a fost făcută trimitere la tandemul Filat-Bodiu.

În presa scrisă, publicația Adevărul nu a oferit o tendință de favorizare sau defavorizare a vreunui concurent electoral. În ziarul Timpul s-a remarcat o ușoară favorizare a candidatului PL la fotoliul de primar al capitalei.

Moldova Suverană și Nezavisimaia Moldova l-a avantajat pe Igor Dodon în timpul campaniei, în același timp dezavantajându-l pe contracandidatul său, Dorin Chirtoacă.

Sursa: UNIMEDIA
 


0 Comments: