CNN: Obama va anunţa retragerea, până la sfârşitul lui 2012, a 30.000 de militari din Afganistan

miercuri, 22 iunie 2011

CNN: Obama va anunţa retragerea, până la sfârşitul lui 2012, a 30.000 de militari din Afganistan
Foto: gandul.info

Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, ar urma să anunţe miercuri retragerea, până la sfârşitul lui 2012, a 30.000 de militari trimişi suplimentar în Afganistan, a declarat un oficial din cadrul administraţiei americane, citat marţi de CNN.


Obama va susţine miercuri un discurs pe tema retragerii trupelor din Afganistan, după o perioadă de evaluare în vederea unei decizii privind numărul militarilor care trebuie retraşi vara aceasta şi până la sfârşitul anului. 


Preşedintele ar urma, în discursul său de miercuri, să sublinieze importanţa menţinerii stabilităţii în nivelul forţelor din Afganistan, astfel încât comandanţii să le ajusteze în funcţie de condiţii, a declarat oficialul citat.

Retragerea se va realiza prin faptul că militarii care revin din Afganistan nu vor mai fi înlocuiţi, precum şi prin anularea unor mobilizări propuse. 

În prezent, aproximativ 100.000 de militari americani sunt mobilizaţi în Afganistan, dintre care circa 30.000 fac parte din "suplimentarea" decisă la sfârşitul lui 2009 pentru a combate intensificarea violenţelor.

Secretarul american al Apărării, Robert Gates, a făcut presiuni ca o retragere semnificativă să nu se realizeze prea devreme, pentru a permite contracararea progreselor talibanilor. El a recunoscut însă marţi că opinia publică internă şi sprijinul Congresului trebuie luate în considerare de preşedinte.



0 Comments: