(video) Comuniștii: Renumărarea voturilor pentru CMC este compromisă. CEC: Declarații calomnioase

miercuri, 22 iunie 2011

(video) Comuniștii: Renumărarea voturilor pentru CMC este compromisă. CEC: Declarații calomnioase
Foto: UNIMEDIA/Igor Vrabie

Chiar dacă renumărarea voturilor pentru Consiliul Municipal Chișinău este stabilită pentru ziua de mâine, 23 iunie, astăzi comuniștii au declarat că nerespectând norma legală și cu grave încălcări, Comisia Electorală Centrală deja a dat start procedurii. În replică, CEC respinge orice acuzații de netransparență, calificând declarațiile comuniștilor drept sfidătoare și calomnioase.

Potrivit CEC, astăzi, 22 iunie, au început pregătirile pentru renumărarea voturilor de mâine, adică transmiterea sacilor cu buletine de vot de la Judecătoria Centru spre preturile de sector, unde vor fi păstrate până mâine. Asta pentru a se încadra în timpul stabilit, astfel ca la sfârșitul zilei de mâine procedura să fie încheiată.  


Juristului Partidului Comuniștilor, Sergiu Sârbu, însă, susține că transmiterea materialelor electorale trebuie să aibă loc în ziua votării și nu cu o zi înainte. Comuniștii declară că buletinele sunt transmise ilegal preturilor de sector fără acte confirmative  și fără a înștiința observatorii. 

Mai mult, potrivit lui Sârbu, marea majoritate a sigiliilor de la sacii cu buletine de vot sunt deja deteriorate, ceea ce pune sub semnul întrebării toată procedura de renumărare. „În cazul în care vom depista încălcări grave, vom contesta renumărarea”, spune acesta. Sârbu mai spune că membrii birourilor electorale, unde instanța a stabilit încălcări în numărarea voturilor, trebuie substituiți, fapt ce nu a avut loc.

La rândul său, Comisia Electorală Centrală reiterează că observatorii acreditaţi şi reprezentanţii mass-media pot asista la toate procedurile electorale inclusiv la renumărarea voturilor. Pentru a asigura transparența procedurii, CEC a publicat și orarul acțiunilor întreprinse la 22 și 23 iunie. Potrivit CEC, membrii birourilor electorale, care au numărat buletinele de vot  se substituie doar în cazul în care instanța a constatat nereguli în birourile respective. Astfel de concretizări în decizia judecătorilor Curții de Apel nu figurează.

UNIMEDIA amintește că Partidul Liberal a cerut renumărarea voturilor pentru CMC, invocînd numeroase încălcări. Inițial, Judecătoria Centru a respns cererea liberalilor din lipsă de probe. Instanța superioară însă a dispus renumărarea voturilor. Liberalii susțin că în urma renumărării, ar putea obține încă un mandat în CMC, lipsind astfel comuniștii de majoritate.


Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: