Cea de-a treia rundă de consultări neformale în formatul „5+2” a eșuat

marți, 21 iunie 2011

Cea de-a treia rundă de consultări neformale în formatul „5+2” a eșuat
Foto: travelpod.com

Cea de-a treia rundă de consultări neformale în formatul „5+2” privind reglementarea conflictului transnistrean, care a avut loc astăzi, 21 iunie, la Moscova, a eșuat. Potrivit unui comunicat al Guvernului, „poziția inflexibilă a delegației de la Tiraspol nu a permis adoptarea unei decizii privind reluarea negocierilor oficiale în formatul ”5+2”. Astfel, participanții au convenit să suspende runda de la Moscova pentru a purta consultări adiționale și pentru a reveni la discuții în capitala rusă  într-o perioadă apropiată.

În declarație se subliniază că poziția Republicii Moldova de a relua necondiționat negocierile oficiale, a fost susținută unanim de mediatorii și observatorii în procesul de reglementare.


„Delegația Republicii Moldova a reiterat că obiectivul principal al procesului de negocieri în format oficial îl constituie elaborarea statutului juridic special pentru regiunea transnistreană cu respectarea suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova, în cadrul frontierelor recunoscute în plan internațional.  Abordarea în cauză este împărtășită de către toți partenerii internaționali implicați în procesul de reglementare - Rusia, Ucraina, OSCE, Uniunea Europeană și SUA”.


UNIMEDIA precizează că negocierile oficiale în formatul 5+2 priind soluționarea conflictului transnistrean au fost întrerupte în 2007. De atunci, întrunirile poartă caracter informal. Reuniunea de astăzi este a treia reuniune de acest gen de la începutul anului. Ultima întrevedere în acest format a avut loc la 4-5 aprilie, la Viena. Atunci, părțile participante au convenit să revină  la subiectul relansării necondiţionate a procesului de negocieri politice în formatul 5+2 la reuniunea următoare. Astăzi urma să fie luată o decizie în acest sens.

Sursa: UNIMEDIA






0 Comments: