Kuzmin sugerează presei moldovenești să nu facă scandal

miercuri, 22 iunie 2011

Kuzmin sugerează presei moldovenești să nu facă scandal
Foto: UNIMEDIA/Igor Vrabie

Ambasadorul rus la Chișinău, Valeri Kuzmin, sugerează presei moldovenești să nu facă scandal din nimic. Potrivit lui, reacția presei după incidentul diplomatic de la sediul ambasader FR din seara de 10 iunie, a fost una nepotrivită. Kuzmin a lăsat să se înțeleagă că acel incident ar fi influențat și asupra a ce s-a întâmplat ieri la Moscova în cadrul negocierilor neformale în formatul 5+2 pe problema transnistreană.


Despre aceasta Kuzmin a vorbit azi dimineață la memorialul Eternitate, când acesta participa la marcarea a 70 de ani de la atacul Germaniei naziste asupra Rusiei. "Eu nu am auzit nimic de refuzul părții transnistrene. Eu nu am fost ieri la Moscova. Discuțiile s-au terminat tîrziu ieri, eu azi încă nu am ajuns la Ambasada ca să aflu detalii", a spus Kuzmin.

Întrebat despre incidentul din seara de 10 iunie 2011, Kuzmin a spus că presa a reacționat nepotrivit. "Știți ce s-a întâmplat la recepție. Cine se face vinovat despre ce s-a întâmplat ieri la Moscova, deja decideți voi. Trebuie să fim delicați în abordările noastre, să nu încurcăm. Altfel, ridicați un scandal până la nori din nimic. Nu căutați senzații, dar construiți o relație bazată pe respect, înțelegere reciprocă, nu să înjosim partenerii de dialog. Sper că veți da curs acestui sfat", a mai spus ambasadorul rus în Moldova, fără a spune la cine și ce eveniment se referă.

UNIMEDIA amintește că cea de-a treia rundă de consultări neformale în formatul „5+2” privind reglementarea conflictului transnistrean, care a avut loc ieri, 21 iunie, la Moscova, a eșuat. Potrivit unui comunicat al Guvernului RM, „poziția inflexibilă a delegației de la Tiraspol nu a permis adoptarea unei decizii privind reluarea negocierilor oficiale în formatul ”5+2”. Astfel, participanții au convenit să suspende runda de la Moscova pentru a purta consultări adiționale și pentru a reveni la discuții în capitala rusă într-o perioadă apropiată.

Amintim de asemenea că în seara zilei de 10 iunie, Ambasada Federației Ruse la Chișinău a organizat o recepție cu ocazia Zilei Naționale a Rusiei, care a avut loc la 12 iunie. La eveniment au fost invitați reprezentanții diplomației moldovenești, dar și ambasadorii UE. La un moment dat, ambasadorul rus, Valeri Kuzmin, i-a oferit cuvântul lui Vladimir Iastrebciak, prezentându-l oficial drept șef al diplomației autoproclamatei republici nistrene. În acel moment, reprezentanții corpului diplomatic moldovenesc, UE și SUA au părăsit recepția în semn de protest.

Ministerul de Externe moldovean a declarat că gestului Ambasadorului Kuzmin "este o eroare regretabilă și inadmisibilă".

Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: