Tiraspolul dă vina pe Chișinău. Carpov: Chișinăul nu acceptă condiționări

joi, 23 iunie 2011

Tiraspolul dă vina pe Chișinău. Carpov: Chișinăul nu acceptă condiționări
Foto: UNIMEDIA/Igor Vrabie

Reluarea consultărilor oficiale în formatul 5+2 privind reglementarea conflictului transnistean nu poate avea loc în baza declarațiilor goale și recursuri populiste din partea unei părți. Despre aceasta se declară într-un cominicat de presă al așa numitului minister de externe al RMN. 

Potrivit declarației, Tiraspolul consideră că în urma întrevederilor anterioare, în același format, partea moldoveanescă nu a întreprins acțiuni reale, care ar demonstra dorința politică a Chișinăului privind soluționarea anumitor probleme și formarea condițiilor necesare pentru reînoirea discuțiilor oficiale în formatul 5+2.


De cealaltă parte, vicepremierul pentru reintegrare al R. Moldova, Eugen Carpov, a declarat în cadrul unei conferințe de presă desfășurată astăzi că partea moldovenească nu acceptă niciun fel de condiții pentru a da start discuțiilor oficiale. "Toți partenerii sprijină negocierile formale, care trebuie să pornească de la statul juridic special al Transnistriei, care apare în componența R. Moldova. Nu poate fi discutat niciun alt tip de soluționare decât bazat pe integritatea teritorială a R. Moldova. La Moscova am purtat discuții multe, dar până la sfârșit nu am reușit să convingem reprezentanții de la Tiraspol pentru a ajunge la o decizie pozitivă. Runda de la Moscova nu a fost încheiată, a fost suspendată. Ea va fi continuată într-o perioadă apropiată. Probabil din nou la Moscova. Ministrul Lavrov a fost prezent la reuniunea de deschidere și a reiterat aceleași teze care au la bază integritatea teritorială a R. Moldova", a precizat Carpov.

Întrebat de ce nu s-a ajuns la un numitor comun cu partea transsnistreană, Carpov a declarat că reprezentanții din stânga Nistrului au încercat să pună pe masa de discuții unele condiții, care ar prezenta o pistă falsă. "Ei încearcă să vorbească despre agenți economici din regiunea transnistreană și deblocarea economică de către partea moldovenească. În realitate, lucrurile stau un pic diferit. Negocierile oficiale trebuie începute fără precondiții. Acest argument e susținut în totalitate de participanții la formatul 5+2", a conchis Carpov.

Amintim că la 21 iunie, la Moscova, a avut loc cea de-a treia rundă de consultări neformale în formatul „5+2” privind reglementarea conflictului transnistrean, care a eșuat.

Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: