Noul acord de livare a gazelor ruseşti va fi semnat cu Gazpromexport

marți, 21 iunie 2011

Noul acord de livare a gazelor ruseşti va fi semnat cu Gazpromexport
Poză simbol

Noul contract de livare a gazelor naturale către Republica Moldova va fi semnat cu Gazpromexport. Despre aceasta a anunţat vicepreşedintele concernului rus Gazprom, Valerii Golubev, în cadrul întrevederii cu ministrul Economiei al RM, Valeriu Lazăr, ambii oficiali fiind prezenţi la Forumul economic de la Sankt-Petersburg.


Gazpromexport este o subsidiară a concernului rus Gazprom, specializată în exportul de gaze naturale. Valeriu Lazăr a informat că în RM a fost creat un grup de negociatori şi definitivat mandatul acestora pentru iniţierea negocierilor în luna iunie curent, comunică Serviciul de Presă al Ministerului Economiei.

Experţii moldoveni recomandă negociatorilor să insiste asupra revizuirii formulei de calcul a preţului de procurare a gazelor ruseşti de către Moldovagaz, prin micşorarea sau excluderea ponderii preţului barilului de petrol în preţul final al gazelor naturale şi stabilirea unei referinţe faţă de cotaţiile de pe pieţele internaţionale de profil. De asemenea, se intenţionează majorarea tarifului de tranzit.

Amintim că la finele acestui an expiră contractul încheiat în anul 2008 între Guvernul Republicii Moldova şi concernul rus Gazprom. Potrivit acestui contract, semnat de Guvernul Tarlev, tarifele la gazele naturale livrate ţării noastre de către Rusia sunt revizuite o dată la trei luni.

Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: