Buget cu principii… dar valori?

joi, 19 mai 2011

Buget cu principii… dar valori?

Buget cu principii… dar valori? Noroc de Fondul Monetar Internațional, căci avem buget. E drept că nu a fost prezentat Parlamentului în luna septembrie a anului trecut și nici n-a fost aprobat în decembrie cum cere legislația, ci abia în martie curent. După expirarea unui trimestru din anul cu pricina. 


Într-o țară unde discuția despre principii și valori a devenit sinonimă cu tergiversarea la infinit a adoptării deciziilor, acest lucru nu ne mai ia prin surprindere. De această dată, FMI a fost cel cu principiile. Un principiu simplu: dacă nu am fi aprobat bugetul în termenul-limită, adică cu o săptămînă pînă la ședința Consiliului Executiv, programul nostru urma să fie suspendat. Deh, fiecare cu principiile lui.

Prin urmare, din 31 martie curent avem buget. Bugetul anului 2011 este unul cu tentă socială. La fel ca și alte cîteva bugete premergătoare. Acesta-i principiul: avem grijă de oameni sau, cel puțin, asta suntem învățați să spunem. La concret, principiul respectiv se manifestă sub aspect dublu: (1) la formarea veniturilor, atunci cînd optăm să taxăm veniturile cetățenilor după metoda progresivă – de la bogați mai mult, de la săraci mai puțin; și (2) atunci cînd împărțim mămăliga, alocînd mai multe resurse sectoarelor zise sociale (învățămînt, sănătate, asigurări sociale, cultură și tineret). Pînă aici nimic principial nou. Cum am cheltuit peste două treimi din mijloacele bugetare pentru sectorul social, așa și cheltuim.

Continuare pe blogul lui Sorin Hadârcă... 

sursa: Unimedia

0 Comments: