(doc, video) Petrov îi cere lui Filat să fie mai tăios în scandalul curselor charter

miercuri, 18 mai 2011

(doc, video) Petrov îi cere lui Filat să fie mai tăios în scandalul curselor charter
Foto: Privesc.EU

Scandalul din aviație nu a luat sfârșit. Autoritățile interzic în continuare companiei Moldavian Airlines să opereze curse charter spre Antalya, pe motiv că acestea încalcă un acord dintre R. Moldova și Turcia. Directorul MDV, Nicolae Petrov, a organizat astăzi o conferință de presă în care l-a acuzat din nou pe ministru Anatol Șalaru și pe vicedirectorul Administrației de Stat a Aviației Civile, Eugen Dvornic, că obstrucționează concurența și fac declarații mincinoase. 

"Este practic identificat executantul acestei scheme. S-ar putea să fie chiar dl Dvornic, vicedirector al ASAC. Dl Șalaru își ia încet mâinile, spunând că el nu are nicio legătură și că ASAC decide. Într-un document-negociere dintre partea moldovenească și partea turcă se poate vedea foarte clar care este politica administrației noastre", a menționat azi Petrov.


"Partea moldovenească a declarat că, în conformitate cu legislația sa națională, pe rutele unde se efectuează zboruri regulate, serviciile neregulate necesită obținerea acordului companiei desemnate. Deoarece nu a existat o înțelegere între cele două părți, nu s-a ajuns la o înțelegere", se menționează în documentul dat publicității de MDV.

Avocatul MDV, Janeta Hanganu, prezentă la conferința de presă, a declarat că autoritățile statului mint cu nerușinare. "Vom cere în justiție constatarea acțiunilor ilegale ale autorităților. Inițial a fost un refuz, acum altul, apar diferite justificări. Așteptăm justificările în fața instanței de judecată. Acolo nu poți să te joci cu probele. Există o suspiciune de tergiversare a acestei cauze. Este aproape ridicol să ascultăm autoritățile. Documentele demonstrează că înțelegerile nu restrâng concurența", a declarat aceasta.

Directorul MDV i-a cerut în cadrul conferinței de presă premierului Vlad Filat să fie mai tranșant în această chestiune. "Este straniu că prim-ministrul tace. Toată lumea îndreaptă privirea acum către el. Eu îl rog să tranșeze lucrurile. Nu se poate să ne facem că plouă. Este o schemă de tip cartel", a mai declarat azi Petrov.

UNIMEDIA amintește că ministrul Transporturilor, Anatol Șalaru, a declarat că nu el decide dacă MDV poate opera curse charter. Oficialul a declarat recent că MDV nu poate primi autorizație de zbor pentru curse charter spre Antalya, deoarece Republica Moldova are încheiat un acord-memorandum cu Turcia, semnat în 2007. "Acesta prevede că avem dreptul să operăm 14 curse săptămânal. Azi, aceste curse se efectuează - 14 din partea R. Moldova și 14 din partea Turciei. 12 sunt operate de AirMoldova și 2 de MDV. Curse suplimentare nu pot fi efectuate, deoarece încălcăm acordul, iar acesta nu poate fi modificat într-o săptămână sau într-o lună", a declarat Ministrul vineri.

Și Administrația de Stat a Aviației Civile a emis un comunicat în care spune că Moldavian Airlines încalcă mai multe acorduri internaționale semnate de R. Moldova.

Vedeți mai jos comunicatul MDV de azi. 1148_0001 [removed]// [removed]



Vedeți mai jos un comunicat ASAC, difuzat săptămâna trecută: Declaratie de Presa ASAC 06.05.11 [removed]// [removed]

UNIMEDIA amintește că, recent, compania aeriană Moldavian Airlines (MDV) a venit cu acuzații grave la adresa Ministerul Transporturilor și companiei Air Moldova. Ultimii sunt acuzați că au format un cartel împreună cu agențiile de turism și nu permit MDV să opereze curse charter spre Antalya. De cealaltă parte, ministrul dezminte acuzațiile, spunând că în spatele acestora se află persoane interesate care vor să ducă la faliment Compania aeriană de Stat ,,Air Modova”, pentru ca ulterior să o poată cumpăra la un preţ nesemnificativ. Șalaru a mai declarat că R. Moldova și Turcia au încheiat un acord, care nu poate fi încălcat.

Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: