(foto) Protest în fața Ambasadei Republicii Belarus împotriva regimului „Lukașenko”

joi, 19 mai 2011

(foto) Protest în fața Ambasadei Republicii Belarus împotriva regimului „Lukașenko”
Foto: UNIMEDIA/Igor Vrabie

La câteva zile după ce principalul oponent al președintelui bielorus, Alexandr Lukașenko, a fost condamnat la cinci ani de închisoare, valul de nemulțumiri a ajuns și la Chișinău. Amnesty International Moldova şi Asociaţia „Hyde Park” au pichetat astăzi Ambasada Republicii Belarus, împotriva regimului „Lukașenko”. „Opriți teroarea polițienească”, au scandat participanții.


Amintim că unul dintre principalii oponenti ai președintelui Aleksandr Lukașenko a fost condamnat  la cinci ani de inchisoare dupa ce a fost găsit vinovat în organizarea tulburărilor în masă din 19 decembrie 2010, împotriva realegerii lui Lukașenko în fruntea țării. Andrei Sannikov a negat acuzatia, iar SUA a condamnat acțiunile guvernul de la Mink și cere eliberarea imediată a tuturor condamnaților politic.

Și soția lui Sannikov, jurnalista Irina Halip a fost condamnată la doi ani de privațiune de libertate cu suspendarea pedepsei pe 24 de luni. De asemenea, patru foști contracandidați ai lui Lukașenko, care figurează în același dosar, au fost condamnați la 3 ani de închisoare. 

Reprezentantul Departamentului de Stat SUA, Mark Toner a declarat că Statele Unite al Americi condamnă acțiunile guvernului de la Minsk și cer eliberarea imediată a tuturor deținuților. În caz contrar, SUA și-ar putea revizui atitudnea față de Belarus.

Opoziția belorusă a organizat acțiuni de protest la 19 decembrie 2010, împotriva realegerii lui Lukașenko în fotoliul de șef al statului pentru al cincilea mandat. Poliția și reprezentanții OMON au dispersat mulțimea cu ajutorul bâtelor și a gazelor lacrimogene, iar cca 600 de oameni au fost reținuți.

Pe numele a zeci de protestanți au fost intentate dosare penale, printre care și foști contracandidați ai președintelui. În prezent, în privința a 20 de oameni a fost pronunțată sentința. Dosarele a patru ex-candidați la funcția de președinte sunt pe rol.

Pentru curmarea drastică a manifestațiilor organizate de opoziția de la Minsk, Uniunea Europeană a introdus un șir de sancțiuni pentru Lukașenko și alți înalți demnitari de la Minsk. UE a decis să pună sechestru pe bunurile preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko şi să nu îi mai acorde viză de intrare în spaţiul comunitar.







Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: