Astronomii au descoperit planete singuratice, care nu orbitează stele

joi, 19 mai 2011

Astronomii au descoperit planete singuratice, care nu orbitează stele
Foto: NASA

Astronomii au descoperit o nouă clasă de planete, de mărimea lui Jupiter, care plutesc singure în întunericul spaţiului, departe de lumina stelelor, anunţă NASA. Echipa crede că aceste lumi singuratice au fost probabil eliminate din sistemele planetare în dezvoltare.


Descoperirea se bazează pe un studiu al cercetătorilor din Japonia şi Noua Zeelandă, Microlensing Observations in Astrophysics (MOA), care a scanat centrul Căii Lactee în 2006 şi 2007, observând 10 planete de mărimea lui Jupiter care nu aparţin niciunui sistem solar.

Planetele orfane, aşa cum sunt ele denumite de experţi, sunt greu de observat şi se află la o distanţă de circa 10.000 - 20.000 de ani lumină de Terra.

"Deşi existenţa planetelor singuratice a fost prezisă, în sfârşit au fost detectate, având implicaţii enorme pentru formarea planetară şi modelele de evoluţie", a declarat Mario Perez, expert NASA în exoplanete. 

Descoperirea indică faptul că există mai multe planete orfane care nu pot fi văzute.Echipa estimează că acestea sunt de două ori mai multe ca stelele, prin urmare ar fi la de des întâlnite ca planetele care orbitează stelele. 

"Studiul nostru este ca un recensământ al populaţiei. Am observat o parte a galaxiei, iar pe baza acestor informaţii putem estima numărul total din galaxie", a precizat David Benett, cercetător la NASA.

Studiul, condus de Takahiro Sumi de la Universitatea Osaka din Japonia apare în ediţia de pe 19 mai a revistei Nature. Cercetarea nu a luat în seamă şi planetele orfane mai mici ca Jupiter sau Saturn, însă teoriile sugerează că planetele cu masă mică, precum Pământul, ar fi eliminate mai des din sistemele lor solare.

Cercetătorii cred că unele planete pot fi date afaă din sistemele lor solare tinere din cauza întâlnirilor gravitaţionale cu alte planete sau stele. Fără o stea pe care să o orbiteze, aceste planete s-ar mişca prin galaxie precum soarele noastru şi alte stele, într-o orbită în jurul centrului galaxiei.

Oamenii de ştiinţă nu exclud posibilitatea ca planetele orfane să se afle într-o orbită extrem de mare în jurul soarelui lor, deşi alte cercetări arată că planetele cu masa lui Jupiter în orbite imense sunt foarte rare.

Descoperirea a fost confirmată şi de grupul de studiu Optical Gravitational Lensing Experiment (OGLE), folosind un telescop din Chile. Grupul OGLE a observat aceleaşi evenimente, iar observaţiilor lor independente au confirmat analiza cercetătorilor MOA.

Sursa: realitatea.net 

 


0 Comments: