(video) Planetă locuibilă, descoperită în afara sistemului nostru solar

sâmbătă, 21 mai 2011

(video) Planetă locuibilă, descoperită în afara sistemului nostru solar
Foto: AFP

Oamenii de ştiinţă au anunţat, ieri, existenţa primei planete din afara sistemului nostru solar care îndeplineşte condiţiile esenţiale pentru susţinerea vieţii, anunţă telegraph.co.uk.


Cercetătorii francezi, de la Centrul Naţional de Cercetare Ştiinţifică, au început studierea stelei pitice rosii Gliese 581 încă din 2007. Ulterior, oamenii de ştiinţă au descoperit două planete stâncoase la marginea zonei de locuit Gliese 581d si Gliese 581c.

Ieri, astrofizicienii au anunţat că Gliese 581 d ar putea fi "prima planetă potenţial locuibilă descoperită vreodată".

Echipele conduse de Robin Wordsworth şi Francois Uita, de la Laboratorul de meteorologie dinamică din cadrul Institutuli Pierre Simon Laplace, Paris, în colaborare cu Laboratorul de Astrofizică din Bordeaux, şi-au publicat articolul ieri, în Astrophysical Journal Letters, referitor la noua lor descoperire, modelând pe calculator atmosfera planetei care ar dispune de mari cantităţi de dioxid de carbon.

Pentru a testa ipoteza posibilităţii existenţei vieţii, specialiştii francezi au dezvoltat un model numeric capabil să simuleze schimbări climatice potenţiale asupra exoplanetelor din zonă şi au descoperit că, în cazul unei atmosfere dense de dioxid de carbon, Gliese 581 d ar putea împiedica condensarea atmosferei, aceasta având şi o temperatură propice pentru a permite şi formarea oceanelor, norilor şi a ploilor.

Gliese 581d are o masă de şase ori mai mare decât cea a Pamântului, fiind de două ori mai mare ca dimensiune şi având o gravitaţie de două ori mai intensă decât pe Terra. 

O altă exoplanetă, Gliese 581c, se află însă prea aproape de soarele ei pentru a păstra apa, temperatura de la suprafaţa sa depăşind 1.000 de grade Celsius.

Concluzia specialiştilor francezi este că Gliese 581 d ar putea fi o planetă locuibilă, ale cărei condiţii ar fi favorabile existenţei vietii, ea fiind destul de asemănătoare cu Pământul. 



Sursa: jurnalul.ro


0 Comments: