Tănase: Democraţia de partid influențează sistemului democratic din ţară

joi, 19 mai 2011

Tănase: Democraţia de partid influențează sistemului democratic din ţară
Foto: Curtea Constitutionala

Democraţia internă de partid are un impact determinant asupra sistemului democratic din ţară. Declarațiile aparțin lui Alexandru Tănase, judecător la Curtea Constituțională și au fost lansate la reuniunea OSCE privind rolul partidelor în procesele politice, organizată la Varşovia (Polonia).


Potrivit serviciului de presă al CC, în adresarea sa către participanţi, Tănase a declarat că în multe state se mai simte, în mentalitate şi în practică, ecoul ideii că partidul aflat la putere contează mai mult decât alte partide. 

„Partidele, pentru a putea exercita eficient rolul pe care îl au, trebuie reformate din “maşinării” conduse de “baroni” sau de “oligarhi” în organizaţii transparente, unde membrii individuali – voturile şi vocile lor – sunt luate în consideraţie”, a subliniat fostul ministru al Justiției. 

Alexandru Tănase a mai accentuat importanţa pluralismului parlamentar pentru procesul democratic: „Este incorect ca Parlamentul să fie utilizat doar ca un mecanism formal de aprobare a legilor. Legile “ştampilate” în Parlament fără discuţii și consultări vor fi mereu contestate de opoziţie şi, implicit, şi de o parte a societăţii”.

Menționăm că Alexandru Tănase a participat în perioada 18-19 mai la reuniunea OSCE, care a fost organizată cu prilejul aniversării a 20 de ani de activitate a Biroului OSCE pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului (ODIHR).  

Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: