Pielea moartă ajută la purificarea aerului din spaţiile închise

joi, 19 mai 2011

Pielea moartă ajută la purificarea aerului din spaţiile închise
Foto: studentie.ro

Cercetătorii susţin că celulele moarte care se desprind de pe piele şi ajung în praful ce se strânge în jurul casei ar putea ajuta la curăţarea aerului.


Uleiul asociat cu celulele din pielea moartă elimină ozonul din aer. Squalena (C30H50), uleiul din pielea moartă, reduce ozonul din încăperi cu 2 până la 15%. Această moleculă conţine şase duble legături de carbon care reacţionează cu moleculele de ozon (O3) şi le rup.

Cunoscut pentru efectele sale protective în atmosferă, deoarece formează ca un scut pentru a preveni Terra de radiaţii, ozonul poate fi dăunător dacă se află foarte aproape de Pământ. Acesta este format în urma reacţiilor dintre poluanţii emişi de maşini, industrie sau alte surse.

Dacă ozonul este respirat, acesta va reduce funcţionarea plămânilor şi va duce la inflamarea pleurei. Expunerea frecventă la acest gaz poate duce crearea unor cicatrici şi astfel la afectarea permanentă a plămânilor.

Într-un alt studiu s-a demonstrat că în interiorul unui birou de 30 de metri pătraţi, o persoană ajută la reducere cu 10-25% a nivelului de ozon.

Sursa: descopera.ro


0 Comments: