(video, foto) Cum te urmărește Poliția Rutieră pe străzile din Chișinău

marți, 1 noiembrie 2011

(video, foto) Cum te urmărește Poliția Rutieră pe străzile din Chișinău
Foto: UNIMEDIA

În următoarea perioadă, în Capitală vor apărea mai multe intersecții care vor fi supravegheate de camere de luat vederi. Potrivit Poliției Rutiere, instalarea lor este o soluție pentru a controla traficul rutier și a disciplina conducătorii auto. Totodată, este și o metodă de a preveni actele de corupție, prin excluderea factorului uman. 

În prezent, în municipiul Chișinău sunt monitorizate on-line două intersecții din sectorul centru al Capitalei și anume - str.V. Alecsandri - str. A. Șciusev și str. V. Alecsandri - str. M. Kogălniceanu. Potrivit șefului Direcției poliției rutieră, Sergiu Armașu, camerele video au fost instalate acum două luni, iar numărul de accidente rutiere a scăzut substanțial. Armașu a declarat că aceste camere de supraveghere pot fi utiliziate nu numai pentru monitorizarea tarficului rutier, dar și a ordinii publice.


Dana Andronic, ofițer de presă al Direcției poliției rutieră, a explicat că la moment acesta este un proiect pilot, care este la etapa de testare. Sistemul video de monitorizare permite identificarea numerelor de înamtriculuare, care sunt scanate și înregistrate. „Acest sistem urmează să fie adoptat pentru tot traficul rutier din Republica Moldova, iar scanarea numerelor să fie perfecționată”, a subliniat sursa citată. Ofițerul de presă a menționat că aceste camere video înregistrează contravențiile ce țin de depășirea vitezei, nerespectarea marcajului rutier și parcarea neregulamentară.



UNIMEDIA amintește că în luna aprilie curent Republica Moldova și Republica Populară Chineză au semneat un acord, potrivit cărora în municipiul Chișinău vor fi instalate circa 500 de camere video. Proiectul este susținut de China în baza unui grant în valoare de 2,7 milioane. De asemenea, în cadrul acestui proiect, la Direcția poliției rutiere urmează să fie creat un centru performant de monitorizare a traficului rutier (vedeți mai jos poze).

 



Referitor la acest proiect, Sergiu Armașu, a declarat că autoritățile chineze trebuie să realizeze ultima etapă a contractului încheiat între cele două state.

UNIMEDIA amintește, că în luna seprembrie, în cadrul expoziției „SECURITY – 2011”, Direcţia Poliţiei Rutiere a lansat cele mai noi proiecte elaborate pe parcursul anului curent, care au la bază tehnologiile informaţionale de ultimă oră. Este vorba despre cinci proiecte: E-SERVICE: verificarea aplicării penalităţilor prin intermediul SMS, monitorizarea traficului rutier la intersecţiile str.V. Alecsandri – str. Sciusev, str. Şciusev – str. M. Kogălniceanu, dotarea echipelor mobile a poliţiei rutiere cu camere de supraveghere, video conferinţele şi şedinţele on-line cu efectivul poliţiei rutiere. 





Sursa: UNIMEDIA 
Autori: Rodica Căruntu/Pavel Novac 


0 Comments: