(infografie) 22 milioane EURO pentru reparația a 6 străzi din Capitală

vineri, 4 noiembrie 2011

(infografie) 22 milioane EURO pentru reparația a 6 străzi din Capitală
Colaj: UNIMEDIA

Șase străzi și artere principale din centrul municipiului Chișinău vor fi reconstruite integral. Lucrările nu vor ține doar de reparația carosabilului - va fi reconstruită întreaga infrastructură: de la rețele subterane până la spațiile de parcare, trotuare și iluminat public. Este vorba de străzile bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, str. Constantin Negruzzi, str. Tighina, str. Vasile Alecsandri, str. Alexandru cel Bun și str. 31 August 1989. În acest sens, Primăria Chișinău intenționează că contracteze un nou împrumut de 22 milioane euro de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și Banca Europeană pentru Investiții (BEI).

Anunțul a fost făcut public astăzi, 4 noiembrie, de către primarul general al Capitalei, Dorin Chirtoacă.


Edilul a precizat că aceste 6 străzi nu au fost selectate de Primărie, ci de experții BERD, care au calculat fluxul de circulație, gradul de încărcare a străzilor și impactul economic ce va putea fi obținut după reabilitarea acestora. Anume ei au decis că aceste străzi sunt prioritare pentru a fi reabilitate.

Însă, pentru a contracta împrumutul este nevoie de aprobare din partea Consiliul municipal Chișinău. „Avem și un prim test pentru fracțiunile din CMC. Nu văd de ce un proiect de dezvoltare a municipiului Chișinău să fie respins. Proiectul cu troleibuzele a fost primul dintre Primărie, BERD și BEI, acesta va fi cel de-al doilea”, a punctat acesta.

Precizăm că municipalitatea va trebui să co-finanțeze acest proiect cu circa 10 milioane euro. Această este, însă, o cifră estimativă. În cazul în care decizia va trece de CMC, va fi organizat un tender, la care vor putea participa companii licențiate în reabilitarea drumurilor, atât din țară, cât și internaționale.

Creditul este acordat pentru un termen 10 ani, cu o  perioadă de grație de 2 ani și o dobândă de 5%.

UNIMEDIA menționează că acesta va fi cel de al treilea împrumut contractat de Primăria municipiului Chișinău pentru reabilitarea infrastructurii drumurilor. Până acum au fost creditate 10 milioane euro în cadrul Programului „Genesis” și 3 milioane dolari de la IFS. Primul program prevede reconstrucția a 10 străzi din municipiu, la unele obiective lucrările deja au început. La al doilea este prevăzut reabilitarea bd. Alecu Russo, lucrările vor începe la primăvară. Paralel, din contul bugetului municipal de efectuează lucrări de reparație a str. Columna. 



Sursa: UNIMEDIA
Autor: Cristina Buzovschi


0 Comments: