(foto) La 125 de ani de la inaugurare, Statuia Libertăţii a intrat în renovări

miercuri, 2 noiembrie 2011

(foto) La 125 de ani de la inaugurare, Statuia Libertăţii a intrat în renovări

Anul acesta s-au împlinit 125 de ani de la inaugurarea Statuii Libertăţii din New York, care a avut loc în data de 28 octombrie 1887, scrie Time.com. Statuia a intrat momentan într-un proces de renovare, ultima zi când a putut fi vizitată fiind 28 octombrie. 


Tehnologia şi sistemul electric vor fi îmbunătăţite, împreună cu lifturile şi scările. Costurile sunt estimate la 27,25 de milioane de dolari. Statuia va putea fi vizitată din octombrie 2012.


Statuia a fost realizată de francezul Frédéric Bartholdi şi a fost montată bucată cu bucată. Mâna sculpturii a fost expusă în 1876 în cadrul Expoziţiei Centenare din Philadelphia. Scultorul Bartholdi a dăruit Statuia Libertaţii Statelor Unite în 1876, la comemorarea de 100 ani de existenţă a naţiunii.

Principalul aliat al sculptorului a fost profesorul şi politicianul Édouard René de Laboulaye, care l-a ajutat Bratholdi să câştige sprijinul publicului pentru construirea uriaşei statui.

Din cauza politicii vremurilor, adunarea de fonduri pentru construirea statuii s-a dovedit problematică. Guvernul francez a autorizat o loterie prin intermediul căreia s-au strâns 250.000 de franci pentru proiect.

În 1881, Bartholdi i-a cerut ajutorul lui Gustave Eiffel pentru a construi scheletul de metal al statuii.

La începutul celui de-al şaptelea deceniu al secolului al XIX-lea, Statele Unite au trecut printr-o criză economică ce a întârziat montarea statuii, fiindcă guvernul nu a putut face rost de piedestal. Într-o ultimă încercare, Joseph Pulitzer a anunţat că va publica în "New York World" numele tuturor donatorilor. Astfel, a reuşit să adune 102.000 de dolari.

În timp ce se construia piedestalul, statuia a fost livrată în bucăţi din Franţa în peste 100 de containere. Statuia a devenit un simbol al libertăţii pentru imigranţi. Sculptura se află pe insula Liberty Island, care până în 1956 s-a numit insula Bedloe, în apropierea portului pentru imigranţi Ellis Island. Statuia Libertăţii era primul lucru pe care îl vedeau oamenii când nava pe care au traversat Atlanticul se apropria de America.

Guvernul american a acordat importanţă simbolistică Statuii Libertăţii încă de pe timpul Primului Război Mondial. În 1938, sculptura a fost renovată.






0 Comments: