Apa din interiorul centralei de la Fukushima a fost decontaminată: Un parlamentar japonez a băut-o!

marți, 1 noiembrie 2011

Apa din interiorul centralei de la Fukushima a fost decontaminată: Un parlamentar japonez a băut-o!
Foto: adevarul.ro

Un parlamentar japonez a tinut cu tot dinadinsul sa demonstreze ca apa din interiorul centralei nucleare de la Fukushima, unde s-a produs un grav accident in urma cu cateva luni, a fost decontaminata.


El a baut un pahar cu apa provenind din interiorul centralei pentru a dovedi ca instalatia de decontaminare functioneaza. In mod obisnuit, aceasta apa nu este destinata consumului, ea fiind folosita pentru sistemul de racire al combustibilului nuclear.


Televiziunile l-au arătat pe deputatul Yasuhiro Sonoda vizibil nervos, în timp ce înghiţea apa, în prealabil filtrată.

Sonoda, care ocupă un post de secretar în cadrul Guvernului, a hotărât să facă această demonstraţie după ce a fost provocat de către jurnalişti.

Apa, prelevată din interiorul clădirilor reactoarelor şi turbinelor care au fost inundate de mii de tone deversate pentru răcirea combustibilului nuclear, este tratată chiar în instalaţie, într-o uzină de decontaminare, iar ulterior este reintrodusă în circuitele de răcire.

Emisiile radioactive expulzate de la centrală în zilele de după cutremurul urmat de un tsunami, la 11 martie, au contaminat împrejurimile instalaţiei.La aproape opt luni de la catastrofă, zeci de mii de persoane nu pot să revină la domiciliu, pe o rază de 20 de kilometri în jurul centralei Fukushima Daiichi. Decontaminarea regiunii ar urma să dureze mai multe decenii. 



0 Comments: