A fost identificată o genă care accelerează îmbătrânirea

marți, 1 noiembrie 2011

A fost identificată o genă care accelerează îmbătrânirea
Foto: descopera.ro

O variantă a unei gene care reglează o proteină din creier poate provoca îmbătrânirea timpurie a creierului, arată un nou studiu.


În general, nivelul performanţei piloţilor de avioane scade uşor odată cu vârsta. Cu toate acestea, un nou studiu indică faptul că piloţii care deţin o anumită variantă a genei BDNF înregistrează o deteriorare mult mai rapidă a perfomanţei. Mai mult, la aceste persoane s-a observat şi o micşorare accelerată a unui centru din creier responsabil cu memoria şi învăţarea .


Studiul a fost derulat de dr. Ahmad Salehi şi de colegii lui de la Centrul Medical Stanford din Palo Alto şi rezultatele lui au fost publicate în data de 25 octombrie în jurnalul Translational Psychiatry.

Aproape 38% din participanţii la studiu aveau una sau chiar două copii ale genei BDNF. În doi ani s-a observat că aceşti piloţi au înregistrat o scădere a performanţei de aproape trei ori mai rapidă faţă de restul piloţilor. Diferenţele nu au fost atât de mari încât să fie nevoie ca aceşti piloţi să fie concediaţi. Totuşi, performanţele reduse se reflectă în diminuarea vitezei de reacţie, a competenţei în navigaţie şi poziţionare şi a prestaţiei în situaţii de urgenţă.

Specialiştii spun că aceste probleme nu se manifestă doar în cazul piloţilor. Toate persoanele care deţin varianta modificata a genei BDNF şi lucrează cu maşinării complexe se pot confrunta cu aceleaşi probleme.
Varianta modificata a genei BDNF reprezintă o schimbare la nivelul unei singure unităţi din lanţul de ADN.
 Această modificare uşoară duce înlocuirea aminoacidului metionină cu valină într-o porţiune a unei proteine pe care o codifică gena În mod nomal, celulele creierului eliberează proteina BDNF doar atunci când este nevoie, însă această substituire de aminoacid face ca proteina să fie eliberată în mod constant. În cazul persoanelor care au varianta modificată a genei, nu se produce suficientă proteină în centrii în care celulele nervoase primesc impulsuri.
Deşi factorii care duc la producerea acestui fenomen nu sunt cunoscuţi încă, studiul subliniază importanţa genei BDNF şi necesitatea unor cercetări amănunţite care să ajute la contracararea efectelor negative ale variantei genei asociate cu un declin cognitiv accelerat.


0 Comments: