Propunere: Nu cunoști limba - nu obții cetățenie română

marți, 1 noiembrie 2011

Propunere:  Nu cunoști limba - nu obții cetățenie română
Foto: basarabeni-constanta.ro

România ar putea să înăspri condițiile pentru obținerea cetățeniei române. Printr-un amendament adus Legii cetăţeniei, autoritățile de la București ar putea solicita cunoaşterea obligatorie a limbii române pentru toţi cei care vor să dobândească sau să redobândească cetățenia română. Cu o declarație în acest sens vine senatorul Viorel Badea, preşedintele Comisiei pentru Românii de Pretutindeni.


Măsura în cauză vine după ce în ultima perioadă, atât Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie, cât şi lucrătorii consulari se confruntă cu cazuri de persoane care, deşi li s-a aprobat redobândirea cetăţeniei conform legii, se află în imposibilitatea de a rosti jurământul de credinţă, întrucât nu au cunoştinţe minime de limbă română.

Astfel, persoanele ce nu vor poseda cunoştinţe elementare de limba română care să le permită depunerea jurământului de credinţă faţă de România, nu îşi vor putea valorifica acest drept.

„În conformitate cu prevederile art. 20 din Legea cetăţeniei române, persoanele care redobândesc cetăţenia română sunt obligate să depună jurământul de credinţă faţă de România. Din coroborarea prevederilor legale amintite, cu prevederile art. 13 din Constituţia României, în care se stipulează că limba oficială a României este limba română, se poate trage lesne concluzia că depunerea jurământului se face în limba română”, a menționat Tiberiu Trifan, ministru consilier, coordonator al Secţiei Consulare, Ambasada României în Republica Moldova, citat de jurnal.md.

Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: