Grecia. Guvernul a primit votul de încredere al Parlamentului

sâmbătă, 5 noiembrie 2011

Grecia. Guvernul a primit votul de încredere al Parlamentului
Foto: Parti socialiste via Flickr

Premierul grec a primit azi votul de încredere al majorităţii deputaţilor, în schimbul căruia a anunţat că e dispus să înceapă discuţiile pentru formarea unui guvern de coaliţie. Reuters scrie că socialistul Georgios Papandreou l-ar putea lăsa pe ministrul său de finanţe să formeze noul executiv. Guvernul a primit 153 de voturi. Împotrivă au votat 145 de deputaţi. 


Sesiunea dramatică a parlamentului de la Atena s-a terminat în noaptea de vineri spre sâmbătă după ce guvernul premierului socialist Georgios Papandreou a câştigat votul de încredere al deputaţilor. 145 de parlamentari au votat împotriva guvernului Papandreou, 153 pentru. Votul surpriză, cel cu numărul 153, a venit de la o deputată a socialistă care s-a reîntors în grupul parlamentar al partidului aflat la guvernare, după o perioadă de rebeliune.

Într-un discurs teatral, aplaudat cu entuziasm de o parte a parlamentarilor, Georgios Papandreou a îndemnat toate partidele din Grecia să coopereze "în interesul oamenilor". "Este nevoie de un guvern puternic", a spus premierul socialist.

Problema referendumului anunţat de premier şi primit cu ostilitate în UE a fost tranşată în mod oficial. Ministrul de finanţe elen a anunţat că Atena renunţă la consultarea publică pe tema planului de salvare. Franţa avertizase ceva mai devreme prin vocea ministrului francez al Afacerilor Europene, Jean Leonetti, că Grecia va fi exclusă din zona euro şi din Uniunea Europeană dacă nu acceptă planul decis de statele europene la 27 octombrie, pentru a încerca să rezolve criza datoriilor.

În marja summitului G20 de la Cannes, liderii UE au presat Grecia să ajungă la un acord pentru susţinerea şi implementarea planului de salvare.

0 Comments: