Rusia vrea ca problema scutului antirachetă să fie discutată de Obama şi Medvedev

marți, 1 noiembrie 2011

Rusia vrea ca problema scutului antirachetă să fie discutată de Obama şi Medvedev
Foto: Reuters

Rusia vrea, în vederea unei ieşiri din impas, ca problema scutului antirachetă al NATO în Europa să fie discutată de preşedinţii american Barack Obama şi rus Dmitri Medvedev, a anunţat luni şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov, relatează AFP.


"Situaţia este serioasă şi vom aborda în mod categoric această problemă în cadrul viitoarelor contacte între preşedinţii rus şi american, între liderul nostru şi colegii săi din ţările aflate în fruntea NATO, pentru că vrem să luăm hotărâri concrete asupra modului în care trebuie să se acţioneze ulterior", a declarat Lavrov, citat de agenţiile ruse.


"Contactele noastre, atât cu Statele Unite, cât şi în cadrul Consiliului Rusia-NATO privind proiectul de scut antirachetă, nu dau niciun rezultat", a subliniat el.
NATO este pe cale să creeze un sistem antirachetă în Europa, pentru a se proteja, afirmă organizaţia militară, împotriva ameninţărilor din partea unor ţări ca Iranul.

Însă Rusia se teme că acest scut ar putea fi întors împotriva rachetelor sale şi cere garanţii juridice cum ar fi că acest dispozitiv nu vizează potenţialul său de disuasiune nucleară.

Rusia a solicitat NATO în mai multe rânduri, dar fără rezultat, ca Alianţa Nord-Atlantică să abandoneze proiectul sau ca Moscova să fie asociată în mod direct la el.


0 Comments: