Dosarul lui Baghirov a ajuns în judecată. Ce urmează?

miercuri, 2 noiembrie 2011

Dosarul lui Baghirov a ajuns în judecată. Ce urmează?
Foto: mediapublic.md

Dosarul lui Eduard Baghirov, acuzat de organizarea dezordinilor în masă din aprilie 2009, a fost expediat în judecată. Cauza penală a fost expediată la Judecătoria Buiucani din Capitală, anunță Procuratura Generală.


Precizăm că cetățeanul rus, Eduard Baghirov, a fost anunțat în căutare generală, după ce a părăsit Republica Moldova, aflându-se în arest la domiciliu.


Potrivit procurorilor, în decursul anului 2008 – primul trimestru 2009, infiltrîndu-se activ în mediul social în calitate de „blogger”, „scriitor” şi utilizînd tehnologii de manipulare a maselor, a participat activ la elaborarea şi realizarea măsurilor de factură provocatoare, orientate la subminarea procesului pre şi post electoral pentru alegerile parlamentare din 05.04.2009. Aceste distorsionări urmau să poarte caracterul unei „revoluţii Twitter”, iar responsabilităţile pentru consecinţele grave ale acţiunilor violente - puse pe seama forţelor de opoziţie.

Publicația Ziarul de Gardă, însă, scrie că șansele că Baghirov își va ispăși pedeapsa, chiar dacă va fi condamnat, sunt foarte mici.

 „Dosarul Baghirov va muri în R. Moldova. Constituţia Rusiei, ca şi cea a R. Moldova, nu permite extrădarea propriilor cetăţeni. Deci, Rusia nu-l va extrăda vreodată pe Baghirov. O soluţie ar fi judecarea lui în lipsă sau transmiterea dosarului unei instanţe din Federaţia Rusă. E clar, însă, că dosarul nu va fi transmis și va fi examinat în lipsa lui Baghirov. Totuşi, chiar de va fi condamnat, el îşi va ispăşi pedeapsa doar dacă va ajunge în R. Moldova”, a declarat juristul Vlad Gribincea pentru sursa citată.

UNIMEDIA amintește că la 13 octombrie, Judecătoria a decis ca scriitorul rus Eduard Baghirov, suspectat de implicare în evenimentele din 7 aprilie 2009, să fie cercetat în stare de arest la domiciliu. La 19 octombrie, Procuratura Generală a informat că Baghirov a dispărut și este anunțat în căutare generală. Tot, la 19 octombrie, bloggerul a acordat un interviu presei ruse, în care a declarat că a fugit din Republica Moldova. Acesta a trecut vama moldo-ucraineană și a luat avionul spre Moscova, acolo unde se află la moment.

Recent, președintele interimar, Marian Lupu, a anunțat că a fost reținută o persoană implicată în evadarea lui Baghirov.


Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: