Liberalii supărați! Tăierile din salarii pentru deputații care boicotează, nesusținute de PLDM și PCRM

vineri, 4 noiembrie 2011

Liberalii supărați! Tăierile din salarii pentru deputații care boicotează, nesusținute de PLDM și PCRM
Foto: UNIMEDIA/Igor Vrabie

Proiectul înaintat de liberali, potrivit căruia, pentru boicotarea ședințelor Parlamentului, deputaților li se va tăia din salarii, nu a fost susținut de liberal-democrați și comuniști. Inițiativa legislativă urma să fie votată astăzi în lectură finală, dar deputatul PLDM, Valeriu Ghilețchi, a venit cu propuneri de a-l modifica. Proiectul a fost discutat aprins, iar în final, autorul acestuia, președintele comisei juridice a Parlamentului, Victor Popa, l-a retras. Comuniștii l-au criticat și când a fost votat în prima lectură, iar astăzi, deputatul PLDM a venit cu un amendament.


Documentul prevede că absența deputaților de la ședințele Parlamentului în caz de boicotare se consideră motiv neîntemeiat și se sancționează prin reținerea îndemnizației (diurnei), dar și a salariului pentru zilele lipsă.

Potrivit lui Ghilețchi, „boicotul” și „protestul” sunt niște acțiuni politice, care nu trebuie sancționate. El a propus excluderea a 3 din 5 articole din lege.

La rândul său, liberalul Victor Popa a declarat că în acest caz, proiectul poate fi aruncat la urna de gunoi. „Retragem proiectul, iar Valeriu Ghilețchi să-și asume responsabilitatea. Dacă două treimi din proiect vor fi excluse, poți să-l arunci la urna de gunoi. Sunt trei puncte cheie, nu mai are rost”, a spus Popa. 

UNIMEDIA precizează că fracțiunea PL a propus un proiect de lege, potrivit căruia deputații care vor lipsi nemotivat de la ședințele Parlamentului vor fi sancționați prin rețineri de salarii. Astfel, parlamentarii vor primi la sfârșitul lunii un salariu pe care l-au meritat, adică proporțional cu munca depusă.

Potrivit proiectului, absența deputaților de la ședințele Parlamentului în caz de boicotare a ședințelor acestuia se consideră motiv neîntemeiat și se sancționează prin reținerea îndemnizației (diurnei), dar și a salariului pentru zilele lipsă. 

De asemenea, se consideră motiv neîntemeiat lipsa deputaților de la o ședință a Legislativului, în rezultatul protestului față de un proiect inclus în ordinea de zi, anunțat de către președintele fracțiunii sau de către deputații neafiliați. „În practica parlamentară a Republicii Moldova însă este utilizat boicotul ședințelor Parlamentului pe perioade îndelungate de timp ceea ce trebuie calificat ca eschivare directă de la exercitarea suveranității naționale, drept oferit de către popor prin intermediul alegerilor”, consideră autorii proiectului. Până în prezent, din cauza unei lacune legislative, deputații care boicotau ședințele în plen ale Parlamentului dar și participarea la comisiile parlamentare erau lipsiți doar de diurnă, primind regulat, în volum deplin, salariile stabilite pentru activitatea de deputat.

UNIMEDIA precizează că lideri la capitolul absenței de la ședințele Parlamentului sunt deputații comuniști. Fracţiunea PCRM a fost prezentă doar la 20 de ședințe din cele 31 convocate în cadrul sesiunii trecute, acumulând o rată de neparticipare de 35,5%. Diurna deputatului este de 50 de lei, pe când pentru o zi lipsă din salariul parlamentarului îi vor fi reținute cca 350 de lei. Salariul unui deputat este de cca 7500 lei.

Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: