(doc) Propunere de la PL: Fără fast-food-uri în școli și universități

marți, 1 noiembrie 2011

(doc) Propunere de la PL: Fără fast-food-uri în școli și universități
Valeriu Munteanu, deputat PL
Foto: UNIMEDIA/Igor Vrabie

Deputații PL Valeriu Munteanu și Vadim Cojocaru au înregistrat la Parlament un proiect de lege care prevede limitarea comercializării produselor fast-food în incinta instituțiilor de învățământ. Potrivit serviciului de presă al Legislativului, se dorește introducerea în cadrul legislativ existent a noţiunii de „produs alimentar nerecomandat preşcolarilor şi şcolarilor”, precum şi modalitatea de comercializare a respectivelor produse alimentare în incinta unităţilor de învăţământ. 

Potrivit proiectului, în legislaţie urmează a fi introdusă noţiunea „produs alimentar nerecomandat preşcolarilor şi şcolarilor”, definit ca „un produs alimentar cu un aport substanţial de compuşi cu efect dăunător sănătăţii, ca grăsimi, sare, zahăr, îndulcitori, aditivi alimentari, în detrimentul compuşilor cu efect benefic, cum ar fi fibre, vitamine, minerale”. 


Cei doi liberali propun interzicerea preparării, comercializării şi distribuirii produselor alimentare nerecomandate preşcolarilor şi şcolarilor în incinta unităţilor de învăţământ preşcolare şi preuniversitare indiferent de forma de organizare şi în imediata apropiere a acestora în raza de 100 metri. Potrivit autorilor proiectului de lege, persoanele fizice care nu vor respecta această prevedere urmează a fi sancţionate cu amendă de la 10 la 20 de unităţi convenţionale, iar persoanele juridice – cu amendă de la 100 la 150 de unităţi convenţionale, respectiv cu sau fără privarea de dreptul de a desfăşura o anumită activitate. Autorii propun ca Ministerul Sănătăţii să elaboreze lista produselor alimentare nerecomandate preşcolarilor şi şcolarilor, care ulterior va fi distribuită instituţiilor de învăţământ.

Deputaţii Valeriu Munteanu şi Vadim Cojocaru consideră că respectivul proiect de lege va contribui la respectarea principiilor care stau la baza unei alimentaţii sănătoase pentru copii şi tineri. "Din păcate, multe dintre produsele puse în vânzare (cel mai frecvent cele de fast-food) în incinta instituţiilor de învăţământ menţionate sunt mult prea departe de noţiunea de aliment sănătos, având, deseori, chiar şi efecte negative asupra creşterii şi dezvoltării copiilor care, în virtutea vârstei, nu conştientizează nocivitatea acestora şi sunt atraşi, de cele mai multe ori, de ambalajele colorate”, se menţionează în nota informativă a iniţiativei legislative.

Vedeți mai jos proiectul de lege:



Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: