(video) "Societatea moldovenească nu cunoaște suficient conținutul legii nediscriminare"

luni, 31 octombrie 2011

(video)
Foto: UNIMEDIA

Legea nediscriminare va ajunge din nou în atenția publică. Asta pentru că în curând o versiune îmbunătățită a acesteia urmează să fie prezentată în Guvern, iar apoi în Parlament. 

Potrivit lui Dirk Lorenz, ofițer politic în cadrul Delegației UE din R. Moldova, dezbaterile pe marginea acestei legi nu sunt pe măsura așteptărilor. Acesta spune că în alte țări care au parcurs aceeași experiență nivelul dezbaterilor a fost mai calitativ. 

"Sperăm foarte mult că această lege va fi îmbunătățită. Regretăm că se discută cu sintagma "UE impune Moldovei această lege pentru a avea regim fără vize". Discuțiile trebuie să se axeze pe beneficiile pentru societatea moldovenească. În urma acestei legi vor avea de beneficiat femeile, persoanele cu dizabilități, minoritățile, cel puțin jumătate de țară.


Din păcate, se vorbește doar despre un grup. Sperăm că dezbaterile vor avea loc pe mai multe paliere. Legea e despre acces la educație, acces la servicii de sănătate, nu e despre schimbarea tipului de familie, schimbarea modului de viață", a declarat Lorenz în cadrul unui interviu pentru UNIMEDIA.

Oficialul european a spus că societatea moldovenească nu e la curent cu ce conține această lege, deoarece discuția este monopolizată de un singur grup. "Societatea nu este la curent de fapt ce conține această lege. Nu este despre căsătorii între persoane de același sex, este despre acces egal către mai multe servicii. Protestele nu ar fi atât de susținute, dacă societatea ar fi mai bine informată despre conținutul documentului", a mai spus sursa.

Dirk Lorenz a menționat că Polonia a adoptat recent legea nediscriminare și a fost acel stat care a recomandat Moldovei să facă la fel. Acesta spune că în forma existentă, legea mai poate fi îmbunătățită la capitolul condițiilor egale de angajare pentru persoanele cu dizabilități.



Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: