duminică, 13 martie 2011
Foto: mediu.scienceline.ro
|
O echipă de cercetători din patru ţări a pornit într-o expediţie nautică pentru a afla ce culoare are Oceanul Atlantic. Aceştia vor să descopere impactul pe care norii formaţi din particule de aerosoli care plutesc deasupra apei îl au asupra algelor, baza lanţului trofic maritim, informează ziarul The Telegraph.
Aproximativ o treime din dioxidul de carbon eliberat în atmosferă de activităţile umane este absorbit de algele microscopice din mări şi oceane. Acest proces conferă apei o nuanţă verzuie, deoarece algele din apropierea suprafeţei acesteia prosperă.
Imagini prin satelit din ultimii ani arată formarea unor nori mari de aerosoli deasupra oceanelor, mai ales în partea sudică a Atlanticului. Aceştia măresc cantitatea de radiaţie solară care se reflectă din mare, reducând numărul de alge şi, aşadar, tenta verzuie a apei.
În proiect sunt implicaţi oameni de ştiinţă din Brazilia, Argentina, Franţa şi SUA, aceştia fiind în prezent la bordul vasului Melville, o navă de cercetare care aparţine Institutului de Oceanografie Scripps din San Diego. Echipa speră să obţină măsurători mai precise a ceea ce se întâmplă decât cele luate prin satelit, care ar putea fi distorsionate de vânturi sau valuri puternice.
Milton Kampel, de la Institutul Naţional de Cercetări Aerospaţiale din Brazilia, a declarat: "Concentrările observate de satelit nu au fost confirmate încă prin date de la faţa locului. Trebuie să vedem, de exemplu, dacă acesta nu este un efect al spargerii valurilor pe mare'.
Echipa de cercetători ia, de asemenea, şi mostre de apă pentru a studia efectul asupra algelor. Vasul Melville a părăsit Cape Town la sfârşitul lunii februarie şi este programat să ajungă la Valparaiso, Chile, săptămâna viitoare, încheie The Telegraph, citat de Agerpres.
0 Comments:
Post a Comment