(video) MAI: Contrabandiștii cu uraniu urmau să comercializeze o cantitate impunătoare de substanțe radioactive

miercuri, 29 iunie 2011

(video) MAI: Contrabandiștii cu uraniu urmau să comercializeze o cantitate impunătoare de substanțe radioactive
Foto: MAI

În total 100 de colaboratori MAI au fost antrenați luni, 27 iunie, la reținerea în flagrant delict și efectuarea perchezițiilor la domiciliul celor 6 persone suspecte de contrabandă cu Uraniu 235. Declarații în acest sens au fost făcute de către șeful Direcției de Investigare a Fraudelor din cadrul MAI, Vitalie Briceag, în cadrul unei conferințe de presă.


Potrivit sursei, 5 dintre suspecți sunt cetățeni RM, inclusiv din partea stângă a Nistrului și unul este cetățean al Federației Ruse. Aceștia fac parte dintr-o organizație criminală internațională, din care mai fac parte alte 4 persoane, cetățeni ai statelor arabe și a statelor de pe continentul african.

În timpul reținerii a fost ridicat un container cu substanță radioactivă care a fost expediat pentru efectuarea analizei de laborator. Deocamdată, nu se cunoaște despre ce cantitate este vorba. Potrivit informațiilor operative, suspecții intenționau să realizeze o cantitate impunătoare de uraniu 235, care a fost introdus în țară prin regiunea transnistreană. Un kg de substanță radioactivă urma să fie comercializat contra sumei 20 – 100 milioane de euro.

„Inculpații intenționau să comercializeze substanțe nucleare cu capacitate de distrugere mult mai mare ca uraniul – Plutoniu, care pot fi folosite la fabricarea armamentului pentru distrugere în masă”, a precizat Briceag.

În prezent, 6 dintre suspecți se află în detenție preventivă, ceilalți 4 urmând a fi reținuți.

Reamintim, că în perioada analogică a anului trecut a mai fost reținut un grup criminal specializat în afaceri cu uraniu. În acest caz au fost ridicate 2 kg de uraniu 238, care urmau a fi comercializate la un preț de 9 mln de euro. Potrivit cercetărilor polițienești substanța radioactivă a fost introdusă în Capitală din aceeași regiune transistreană, necontrolată, la moment, de autoritățile oficiale ale RM.



Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: