Astronomii au descoperit cel mai strălucitor obiect din univers

sâmbătă, 2 iulie 2011

Astronomii au descoperit cel mai strălucitor obiect din univers

Oamenii de ştiinţă au descoperit cel mai strălucitor obiect din cosmosul tânăr, o galaxie super-luminoasă care pune sub semnul întrebării noţiunile despre evoluţia găurilor negre masive.


Obiectul este un quasar, un nucleu galactic activ îndepărtat, care emite enorme cantităţi de energie. Astronomul Maarten Schmidt, de la Observatorul Mount Palomar, California-SUA, descrie quasarul ca pe un far cu o lumină extrem de puternică, capabilă să acopere lumina altor corpuri cosmice, care s-ar aprinde în mod constant. În plus, quasarii emit alternativ şi unde radio.

Quasarii se găsesc în apropierea găurilor negre supermasive. Cercetătorii sunt de părere că quasarii încep să emită atunci când găurile negre devin active, atrag tot ce este în apropierea lor, şi se opresc când gaura neagră a epuizat materialul şi a încetat activitatea 

Quasarul descoperit acum de astronomi se numeşte ULAS J1120+0641 şi este cel mai îndepărtat de până acum, la 12,9 miliarde de ani lumină, precum şi cel mai luminos obiect descoperit în universul timpuriu, fiind mai strălucitor de 60 de trilioane de ori mai mult decât soarele nostru - un trilion înseamnă o mie de miliarde. Având în vedere distanţa la care se află, înseamnă călumina lui a început să călătorească spre noi când universul avea doar 770 de milioane de ani.

Obiectul a fost descoperit de Telescopul britanic în infraroşii din Hilo, Hawaii.

0 Comments: