BNM a hotărât să menţină rata de bază şi ratele la instrumentele politicii monetare la acelaşi nivel

joi, 30 iunie 2011

BNM a hotărât să menţină rata de bază şi ratele la instrumentele politicii monetare la acelaşi nivel
Poză simbol
Foto: 9am.ro

În cadrul şedinţei Consiliului de administraţie al Băncii Naţionale a Moldovei de azi, 30 iunie, s-a decis ca rata de bază, rata la creditele overnight şi cea a depozitelor overnight şi rata rezervelor obligatorii să rămână la nivelul actual, comunică Serviciul de Presă al BNM. Vezi în continuare cum BNM îşi justifică decizia. 


Potrivit conducerii BNM, această decizie vizează ancorarea anticipaţiilor inflaţioniste, susţinerea tendinţei de stabilizare a nivelului ratelor  dobânzilor bancare, precum şi optimizarea procesului de economisire a populaţiei. 

Astfel, rata de bază aplicată la principalele operaţiuni de politică monetară pe termen scurt şi rata de bază la creditele acordate pe termen lung (mai mare de 5 ani) rămân la nivelul de 8% anual; rata la creditele overnight rămâne - 11% şi cea a depozitelor overnight - 5% anual. Norma rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în lei moldoveneşti şi în valută neconvertibilă, precum şi norma rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în valută liber convertibilă se menţine la nivelul de 14%. 

Potrivit explicaţiei economoştilor, BNM manevrează cu instrumentele politicii monetare pentru a-şi atinge obiectivul de menţinere a stabilităţii preţurilor şi a determina politica pe care o duc băncile comerciale. Experţii susţin însă că mecanismul de transmisie a politicii monetare este unul întârziat, majoritar din cauza existenţei unui volum mare de lichidităţi în sistemul bancar.

Sursa: UNIMEDIA


1 Comment:

Anonim said...

Very quickly thiѕ web site wіll be famоus аmong all blοgging and site-building viѕitors,
due to it's fastidious contentPinoy Videographer
Here is my homepage - Debut