Matematicienii îşi iau la revedere de la numărul Pi

sâmbătă, 2 iulie 2011

Matematicienii îşi iau la revedere de la numărul Pi

"Ştiu că mulţi se vor grăbi să strige blasfemie, dar cred că îi acordăm numărului Pi o importanţă pe care nu o merită", îşi începea matematicianul Bob Palais un eseu în 2001, prezentare pe care a intitulat-o simplu, "Pi este greşit!". Timp de mii de ani oamenii au cultivat o altă constantă matematică decât cea pe care ar fi trebuit, conform matematicianului de la Universitatea din Utah, transmite site-ul LiveScience.com.


Adevărata constantă matematică importantă este numărul Pi x 2 şi nu doar Pi. Acesta este numărul sacru al cercului, susţine Palais precizând că adevărata constantă matematică ar fi 6,28 - raportul dintre circumferinţa cercului şi raza sa şi nu numărul Pi - 3,14 - rezultat din raportul circumferinţei şi diametrul cercului, număr ce descrie în general o proprietate irelevantă în geometrie.

În urmă cu un an adepţii teoriei lui Palais i-au dat noii constante, 2Pi, un nume: Tau. De atunci, mişcarea adepţilor lui Tau a crescut încet dar sigur, susţinătorii săi sperând să poată obţine înlocuirea din manuale şi programele şcolare a numărului Pi cu Tau. Pe data de 28 iunie chiar a fost sărbătorită Ziua Internaţională Tau. Însă este Pi cu adevărat greşit? Şi cu ce este Tau mai bun? 

Adepţii acestei mişcări din matematică nu susţin că numărul Pi ar fi fost greşit calculat. Valoarea sa este acceptată ca aproximativ 3,14 la fel ca întotdeauna. Ei susţin însă că această constantă nu este foarte relevantă atunci când vine vorba de studiul cercurilor. 

Kevin Houston, un matematician de la Universitatea din Leeds (Marea Britanie), autorul unui tutorial postat pe YouTube în care explică de ce constanta Tau este mai bună decât constanta Pi, susţine că cel mai puternic argument în favoarea lui Tau este că această constantă este mai folositoare în domeniile matematicii care se ocupă de cercuri, precum geometria, trigonometria şi calculele avansate. 

"Atunci când măsoară unghiuri, matematicienii nu folosesc grade ci radiani. Într-un cerc sunt 2Pi radiani. Asta înseamnă că un sfert de cerc corespunde unei jumătăţi de Pi. Dacă extindem, trei sferturi de cerc corespund a trei jumătăţi de Pi. Trei sferturi sunt egale cu trei jumătăţi! Este o prostie! Acum hai să folosim constanta Tau. Un sfert de cerc este un sfert de Tau. Similar, trei sferturi de cerc sunt egale cu trei sferturi de Tau. Este mult mai intuitiv şi mai uşor iar acceptarea lui tau îi va ajuta pe studenţii la matematică şi la fizică să evite o serie de greşeli de calcul frecvente", susţine Kevin Houston.

3 Comments:

Anonim said...

hі!,Ι reаlly like your wrіting ѕo
a lot! shаге wе keep in touch more aρpгοximаtеly уouг articlе on AОL?

ӏ rеquіrе a specіalist on this аreа to гesolve mу problem.
Ϻаybe thаt is yοu! Lοoκing
ahead to ѕee yοu. http://wωw.facеbook.
com/hgcinemаtic
Feel free to visit my homepage ... Save the Date

Anonim said...

Thanks ѵery interesting blοg!
The Ultimate Fighter Season 16 Episode 11
My weblog : The Ultimate Fighter Season 16 Episode 11 Free Stream

Anonim said...

of cοurѕе lіκe your ωeb-site however you haѵe to tеst thе spellіng on
several of уour роsts.
Μany of them аre rifе ωіth spеlling prоblеms anԁ I to find it vеry bоthersome tο tеll
the гeality neverthеlesѕ I ωill definitelу come agaіn again.
http://ωwω.gathег.com/viewArticle.
actіon?articlеΙԁ=281474981789686
Also visit my web blog : Watch Merlin Season 5 Episode 9