Expert-Grup: E greu de crezut că sporul consumului este datorat doar creşterii salariilor

luni, 27 iunie 2011

Expert-Grup: E greu de crezut că sporul consumului este datorat doar creşterii salariilor
Poză simbol
Foto: livenews.ro

Datele Biroului Naţional de Statistică privind veniturile şi cheltuielile populaţiei pentru trim.I 2011 au fost colectate prin Sondajul Bugetelor Gospodăriilor Casnice. Dacă până în anul 2009, cel puţin trendurile înregistrate de datele colectate prin acest sondaj erau similare datelor oferite de sursele administrative, această situaţie s-a schimbat în ultimii 3 ani. Acestea sunt concluziile Centrului analitic independent Expert-Grup, expuse în noul număr Realitatea Economică. Vezi în continuare despre ce paradoxuri este vorba.


Potrivit datelor statistice, venitul disponibil mediu lunar pe persoană a crescut în trim.I 2011 cu 4,2% în termeni reali. Veniturile din activitatea salarială au crescut în mediu cu 22,3%, o creştere mai puternică decât majorarea salariului mediu lunar în trim.I 2011 (cu 3,3%). Experţii explică această situaţie prin creşterea numărului de salariaţi cu 6% (comparativ cu doar 0,8% creştere a populaţiei ocupate) în această perioadă, dar şi prin posibila majorare a salariilor plătite în plic, de care Guvernul s-a arătat preocupat recent.

În acelaşi timp, veniturile din activitatea individuală au scăzut puternic. Dacă în cazul veniturilor din activitatea individuală agricolă declinul este mic, atunci veniturile din activitatea individuală non-agricolă s-au redus în mediu cu 25% pe persoană. În condiţiile în care activitatea economică şi-a luat avântul, agenţii economici fiind aparent optimişti şi gata să-şi extindă afacerile, nu este suficient de clară cauza acestei reduceri, menţionează experţii.

Şi mai inexplicabilă este evoluţia remitenţelor în veniturile disponibile ale populaţiei, care ar sugera micşorarea acestora cu 17%. Aceasta, în timp ce BNM raportează o creştere cu circa 20% a transferurilor din străinătate efectuate în favoarea persoanelor fizice în aceeaşi perioadă. Ar putea fi vorba despre denaturarea raportării remitenţelor de către BNM în care de fapt se includ şi plăţile pentru bunuri şi servicii prestate din Moldova, presupun analiştii. Şi totuşi, aceştia atestă o creştere a consumului cu ritmuri impresionante, şi este greu de crezut, în opinia lor, că sporul de aproape 12% a consumului final al gospodăriilor casnice a fost susţinut doar de creşterea salariilor.

Sursa: UNIMEDIA


2 Comments:

Anonim said...

Mу rеlаtiveѕ all the time ѕay thаt I am wаsting
my timе herе at net, except I knοw I am gettіng famіliaritу
all the tіme bу гeadіng thеs
nicе articles οr reviews.Music Video
Feel free to surf my web-site - Music Video

Anonim said...

Asking questions are аctually fastidiοus thіng if yοu are not undeгstandіng anythіng fully,
but this article presents good understanding уet.
Watch The Ultimate Fighter Season 16 Episode 11 Fight the Perfect Fight Online Free Stream
Here is my web blog - Watch The Ultimate Fighter Season 16 Episode 11