Blog: O nouă abordare pentru programele de susținere a afacerilor tinerilor

luni, 27 iunie 2011

Blog: O nouă abordare pentru programele de susținere a afacerilor tinerilor

Tinerii din Republica Moldova sunt cheia pentru o creștere economică dinamică. Ei sunt cei care pot iniția afaceri și crea noi locuri de muncă. Ce avem de făcut? Pe termen scurt să susținem afacerile inițiate de tineri, iar pe termen mediu și lung să promovăm mai activ cultura antreprenorială. De altfel, majoritatea tinerilor vor pleca peste hotare, iar acasă vor rămâne doar bătrânii și politicienii. 


În primul rând e necesar să ne schimbăm mentalitatea. La ce se gândește un tânăr când absolvește facultatea? Să-și găsească un loc de muncă bine plătit. Altfel spus, tinerii au mentalitate de angajat. Ce “scurtcircuit” ar trebui să se întâmple în mintea noastră ca să avem o mentalitate de antreprenor? Un tânăr om de afaceri nu ar fi în căutarea unui job, ci ar crea alte câteva locuri de muncă. Soluția? Cultura antreprenorială să fie promovată mai activ în clasele de liceu, familie și presă. Dar asta e o soluție pe termen mediu și lung.

Pe termen scurt avem nevoie de programe eficiente de susținere a afacerilor tinerilor. Chiar dacă nu are cum să rezolve problema în complex, aceste programe inițiate de stat sunt un semnal pentru tinerii cu inițiativă. Acum există PNAET, care susține afacerile tinerilor din sate. Recent, au fost alocate alte 6,7 mln USD pentru susținerea acestui program.

Există o serie de probleme în funcționarea programului:
1. birocrație la depunerea dosarului - tinerii sunt redirecționați de la un lucrător bancar la altul și se tergiversează procesul de depunere;

Continuare pe blogul lui Tudor Darie...  

sursa: Unimedia

1 Comment:

Anonim said...

You have made somе gоod points there.
ӏ checked on the internet for morе informatiοn about the
іssue аnԁ found most ρеοple ωill go along with уоur vіewѕ on thіѕ web site.
Music Video
Also visit my weblog :: Debut