(doc) Aviz FALS în cazul demolării clădirii din str. V. Pârcălab 71?

marți, 28 iunie 2011

(doc) Aviz FALS în cazul demolării clădirii din str. V. Pârcălab 71?
Colaj: UNIMEDIA

După protestul de ieri al grupului de inițiativă "Poștașii Chișinăului", azi, la Primăria Capitalei a fost organizată o ședință pentru a dezbate subiectul demolării edificiului de importanță istorică din str. Vlaicu Pârcălab 71. La eveniment a fost prezent arhitectul-șef al Chișinăului, Vladimir Modârcă, Chiril Lucinschi, președintele comisiei parlamentare pentru cultură, Aleksandr Bilinschis, reprezentant al Leopress SRL, Ion Ștefăniță, director al Agenţiei de Inspectare şi restaurare a monumentelor (AIRM), dar și reprezentanți ai societății civile. 

Atât partea care reprezenta Leopress SRL, cât și reprezentanții Primăriei Capitalei au declarat că au acționat strict în baza documentelor parvenite la cele două instituții. Participanții nu au reușit să ajungă la un numitor comun cum a fost posibil ca imobilul din strada Mitropolit Varlaam 77 și cel din str. V. Pârcălab 71 să fie comasate de Cadastru, din moment ce unul dintre ele reprezenta monument de importanță națională.


Într-un final, direcția arhitectură a Primăriei a declarat că a avizat inițial demolarea după ce a primit un proces-veral de la Ministerul Culturii, în care se spune că se acceptă demolarea clădirii și păstrarea doar a fațadei (n. red. Consiliul Național de Experți pentru protecția monumentelor istorice). Acesta datează de pe vremea comuniștilor, când Artur Cozma deținea funcția de ministru al Culturii. De cealaltă parte, Nistor Grozavu, viceprimar al Capitalei, a declarat ieri că nu a participat și nu are cunoștință de un asemenea proces verbal în care să fi aprobat o asemenea decizie. Ion Ștefăniță a declarat că aceeași poziție au mai mulți membri ai "comisiei misterioase", care nu și-ar fi dat acordul pentru o astfel de acțiune.



Președintele Comisiei parlamentare pentru cultură, Chiril Lucinschi, a promis participanților că va cere o investigație a Procuraturii Generale în privința veridicității procesului verbal. "Vă promit că vom face și modificările necesare în legea cu privire la protecţia patrimoniului cultural al mun. Chişinău şi al R. Moldova. Trebuie să schimbăm și sancțiunile pentru astfel de încălcări, care nu mai sunt relevante pentru anii '90. Sunt fapte dubioase aici și trebuie investigate de Procuratura Generală", a conchis Lucinschi.

Directorul Agenţiei de Inspectare şi restaurare a monumentelor, Ion Ștefăniță, a menționat în cadrul ședinței că monumentul de importanță națională a fost introdus în Registrul monumentelor prin decizia Parlamentului, iar decizia de demolare sau scoaterea acestuia din registru nu putea fi luată decât de Legislativ.

Lilian Carp, șeful aparatului primarului Capitalei, a declarat că dacă se va dovedi că Procesul-Verbal este fals, atunci persoanele care l-au întocmit vor fi trase la răspundere. Acesta a menționat că Primăria va cere Procuraturii să investigheze minuțios acest caz.

Antonița Fonari, reprezentant al societății civile și coordonator al grupului Poștașii Chișinăului, i-a spus lui Aleksandr Bilinschis că grupul de inițiativă nu acceptă un zgârâie-nori în centrul Capitalei și își dorește restabilirea monumentului de arhitectură așa cum a fost. 



UNIMEDIA amintește că după demolarea clădirii din str. V. Pârcălab 71, Primăria Chișinău a difuzat un comunicat în care se spune că aceasta în 2008 a eliberat autorizație de desființare pentru imobilul din strada Mitropolit Varlaam 77, între timp cele două imobile au fost comasate. Conform informaţiei ÎS „Cadastru”, adresa juridică a imobilului din strada Vlaicu Pârcălab, 71, a fost modificată, devenind str. Mitropolit Varlaam 77, iar Primăria Chişinău a dispus sistarea valabilităţii autorizaţiei de desfiinţare.

Clădirea despre care se spune că a aparținut primei Poște din Chișinău a fost distrusă de două ori - odată în timpul celui de-al doilea Război Mondial și a doua oară - în 2011 - timp de 2 zile cu excavatorul.

Grupul de inițiativă "Poștașii Chișinăului" a protestat ieri față de acțiunile companiei care a demolat monumentul de arhitectură.



Sursa: UNIMEDIA 
Video: Curaj.tv 


0 Comments: