Pericolele muncii de birou. La ce riscuri te expui dacă stai pe scaun mai mult de şase ore pe zi

luni, 27 iunie 2011

Pericolele muncii de birou. La ce riscuri te expui dacă stai pe scaun mai mult de şase ore pe zi
Foto: adevarul.ro

Statul pe scaun mai mult de şase ore pe zi creşte riscul de deces, este concluzia unui studiu realizat de oamenii de ştiinţă de la Societatea Americană de Oncologie, publicat în "American Journal of Epidemiology". Oamenii de ştiinţă susţin că acest risc este destul de crescut chiar şi în rândul persoanelor care fac sport după orele de lucru, informează The Huffinghton Post.


Potrivit studiului, femeile care stau pe scaun peste şase ore pe zi, pe o perioadă de 13 ani, sunt expuse unui risc de deces prematur mai mare cu 37%, comparativ cu persoanele care stau pe scaun mai puţin de trei ore pe zi. În ceea ce-i priveşte pe bărbaţi, aceştia prezintă un risc cu 18% mai mare de a se confrunta cu acelaşi risc.

Riscul de deces prematur este şi mai mare pentru persoanele care nu fac mişcare. Astfel, femeile care stau peste şase ore pe scaun zilnic şi sunt sedentare sunt expuse acestui risc cu 94% mai mare faţă de cele care stau cât mai puţin pe scaun şi fac multe exerciţii fizice. În cazul bărbaţilor sedentari, riscul creşte cu până la 48%.

Pentru a ajunge la această concluzie, oamenii de ştiinţă, coordonaţi de dr. Alpa Patel, au inclus în cercetare 53.440 de bărbaţi şi 69.776 de femei. Studiul s-a desfăşurat în perioada 1993-2006.

Persoanele care stau mult timp pe scaun prezintă un risc crescut de a suferi de boli cardiovasculare, diabet, depresie şi obezitate şi un risc dublu de a dezvolta cancer la colon, comparativ cu oamenii care au un job mai dinamic, precizează cercetătorii. "Perioadele îndelungate de timp petrecute stând pe scaun, independent de activitatea fizică, au importante consecinţe metabolice şi pot influenţa trigliceridele, colesterolul, glucoza, tensiunea arterială", spune dr. Patel.

Potrivit experţilor, statul pe scaun timp îndelungat afectează masa musculară, articulaţiile şi coloana vertebrală. Problemele oftalmologice şi obezitatea fac parte şi ele din riscurile meseriei.

Statisticile de specialitate din SUA arată că angajaţii îşi petrec peste 55% din timp pe scaunul de la birou. Astfel, potrivit cercetătorilor, persoanele a căror slujbă presupune să stea toată ziua pe scaun prezintă un risc cu 94% mai mare de a dezvolta o tumoră în zona colonului distal, o parte importantă a intestinului care face legătura cu rectul.




2 Comments:

Anonim said...

It iѕ ρerfect tіmе to makе some planѕ fοг
the future and іt is tіme to be haрpу.
I have read this pоst аnԁ іf I coulԁ I wаnt to
suggest you few inteгеsting things or tipѕ.
Maybe you can wгіte next articles refеrring
to this аrticle. I desire to read eνen more things
about it!http://wωw.facebook.сom/hgcinеmatic
Also visit my blog - Wedding

Anonim said...

Hі thеrе, juѕt became alert to yοur blog through Google, and
fοund that it's really informative. I am going to watch out for brussels. I'll be grateful if you continue this in futurе.
Manу people ωill be benefiteԁ
frοm your writing. Chеeгs!The Ultimate Fighter Season 16 Episode 11
My web page - Watch The Ultimate Fighter Season 16 Episode 11 Online