Grecia va primi finanţare suplimentară de urgenţă. Vezi cât

sâmbătă, 2 iulie 2011

Grecia va primi finanţare suplimentară de urgenţă. Vezi cât

Grecia va primi finanţare externă suplimentară de 85 miliarde euro în cadrul noului acord cu instituţiile financiare internaţionale, sumă care include sprijinul acordat de investitorii privaţi, potrivit unui oficial al ministerului austriac al Finanţelor, transmite Bloomberg.


Noul program de bailout pregătit de UE şi FMI pentru Grecia are o valoare totală de 190-195 miliarde euro, care include cele 110 miliarde euro acordate în luna mai a anului trecut, a declarat Thomas Wieser, directorul departamentului de politică economică şi pieţe financiare din ministerul Finanţelro de la Viena.

Afirmaţiile au fost făcute într-o conferinţă de presă la care a participat şi ministrul austriac al Finanţelor, Maria Fekter.

Fondul Monetar Internaţional va furniza 30% din noul sprijin financiar, iar zona euro şi investitorii privaţi vor asigura restul de 70%, a arătat Wieser.

Parlamentul elen a aprobat în ultimele zile planul de austeritate şi accelerare a privatizărilor propus de guvernul Papandreou, care ar trebui să reducă deficitul bugetar cu 78 miliarde euro în următorii cinci ani.

Oficiali germani şi francezi au sugerat anterior că ţinta de participare a investitorilor privaţi ar fi de circa 30 miliarde euro, însă Fekter a precizat că "nu se poate spune cu siguranţă cât va totaliza contribuţia sectorului privat".

Participarea investitorilor privaţi la programul de bailout al Greciei se va constitui în rostogolirea voluntară a obligaţiunilor statului elen ajunse la maturitate în următorii trei ani în titluri cu scadenţa pe termen lung.

Fekter a mai spus că se aşteaptă în următoarele zile la propuneri privind implicarea investitorilor privaţi.

Miniştrii Finanţelor din zona euro au programat o conferinţă telefonică pentru sâmbătă pentru a discuta problema şi pentru a aproba cea de-a cincea tranşă, de 12 miliarde euro, din împrumutul acordat anul trecut Greciei.

Grecia are nevoie de aceşti bani pentru a onora un pachet de obligaţiuni de 6,6 miliarde euro, care ajung la scadenţă în august.

Băncile germane au acceptat să rostogolească obligaţiunile statului elen care vor ajunge la scadenţă până în 2014, în valoare totală de 2 miliarde euro, a declarat joi la Berlin ministrul german al Finanţelor, Wolfgang Schaeuble.

Franţa a propus în această săptămână o adoptare largă la nivelul zonei euro a unul plan convenit de guvernul de la Paris cu băncile franceze, potrivit căruia deţinătorii de obligaţiuni ar trebui să rostoglească în proporţie de 70% datoriile care vor ajunge la maturitate până la mijlocul anului 2014 în obligaţiuni noi cu maturitatea la 30 de ani emise de Atena, iar principalul noilor datorii astfel create să fie garantat prin investiţii efectuate de Grecia în obligaţiuni cu cupon zero de maturitate similară. Potrivit unei alte variante discutate, investitorii ar rostogoli 90% din creanţe în noi obligaţiuni cu maturitatea la cinci ani, fără garanţii.

Oficialii austrieci au adăugat că plăţile către Grecia în cadrul noului program vor fi condiţionate de rezultatele evaluărilor trimestriale efectuate de experţi ai UE, FMI şi ai Băncii Centrale Europene, iar prima tranşă ar putea fi acordată încă din luna septembrie, în cuantum similar cu cea din iulie, de 12 miliarde euro.

1 Comment:

Anonim said...

Wondeгful blog you have heгe but
I was cuгious about if you knew of any fοrums
that сover the same topісs discussеd heгe?
Ι'd really like to be a part of online community where I can get advice from other knowledgeable individuals that share the same interest. If you have any recommendations, please let me know. Kudos!Pinoy Videographer
Feel free to visit my website : Same Day Edit