Şpagă de ministru: 88 de milioane de euro

joi, 3 martie 2011

Şpagă de ministru: 88 de milioane de euro
Foto: latestchina.com

Ministrul Căilor Ferate a fost dat afară din Partidul Comunist Chinez şi apoi demis pentru că ar fi luat o mită de nu mai puţin de 88 de milioane de euro. Liu Zhijun, în funcţie din 2003 şi până nu demult membru marcant al PCC, este anchetat pentru „încălcări disciplinare“.


În traducere, asta înseamnă că şi-a băgat în buzunar 4% din valoarea contractelor pe care le-a semnat. Doar anul trecut, investiţiile Chinei în sectorul feroviar s-au ridicat la circa 80 de miliarde de euro. Ministerul Căilor Ferate este un fel de stat în stat în China. Are 2,5 milioane de angajaţi, oraşe muncitoreşti, spitale şi facultăţi proprii, propria poliţie şi reţea de închisori. În următorii zece ani, China va investi în trenuri de mare viteză peste 300 de miliarde de dolari, 25.000 de kilometri de căi ferate urmând să fie construiţi în următorii patru ani.

Demiterea ministrului Liu se potriveşte planului cincinal anunţat recent de premierul chinez Wen Jiabao. Planul se concentrează pe creşterea „dreptăţii sociale"- care include combarea corupţiei la nivel înalt - şi măsuri care să facă fericit poporul. 

Demiterea lui Liu face parte din „curăţenia morală" a PCC, înainte de schimbarea conducerii în octombrie 2012. Fostul oficial ar fi avut cel puţin zece amante printre care şi o actriţă. În plus, fratele său, şi el cândva şef al Ministerului Căilor Ferate, a fost condamnat la moarte în urmă cu cinci ani pentru deturnarea a peste 5 milioane de euro şi angajarea unor asasini care aveau misiunea să îndepărteze martorii periculoşi. 

Sursa: adevarul.ro


0 Comments: