Înaintat și respins de AIE - proiectul privind lichidarea instanțelor economice vine pentru a treia oară în Parlament

vineri, 4 martie 2011

Înaintat și respins de AIE - proiectul privind lichidarea instanțelor economice vine pentru a treia oară în Parlament
Colaj: UNIMEDIA/adevarul.es

După ce fost respins de Parlament de două ori, Guvernul va înainta din nou deputaților proiectul de Lege cu privire la lichidarea instanțelor economice. Inițiativa legislativă a fost aprobată în cadrul ședinței Guvernului și urmează a fi introdusă pe ordinea de zi a ședinței Legislativului. 

Amintim că proiectul elaborat de Ministerul Justiției a fost respins în Legislatura precedentă de deputații comuniști, dar și de către trei deputați din AIE-1. Este vorba de doi deputați AMN, Veceaslav Platon și Valentin Cheptene și un deputat PDM, Alexandru Stoianoglo. Aceștia au votat împotriva proiectului de lege, după ce Vitalie Nagacevschi a propus să fie realizat votul nominal, să se vată "care și cât costă". 


Neadoptarea inițiativei legislative a stârnit discuții aprinse în Parlament anul trecut. Cei trei deputați au fost acuzați de colegii lor că ar reprezenta o structură de tip mafiot, care acționează în Parlament și blochează lupta cu corupția. În replică, Stoianoglo a susținut că PLDM ar încerca "să-și subordoneze justiția", iar Platon a declarat că autorii proiectului de lege ar fi "amatori".

Proiectul de lege prevedea transmiterea competenţelor instanţelor judecătoreşti economice şi militare către instanţele de drept comun (judecătorii şi curţile de apel), în contextul în care concentrarea excesivă a competenţei de examinare a unor categorii de cauze doar de cîteva instanţe judecătoreşti generează riscul comiterii unor abuzuri de către judecători.

Potrivit ministrului Justiției, Alexandru Tănase, „concentrarea tuturor dosarelor economice la 2 etaje într-o clădire pe Ștefan cel Mare este un lucru anormal”. ”Acest lucru favorizează preluarea forțată a afacerilor, chiar și prin metoda raider", susține acesta.

Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: