Raport INCSR: Republica Moldova este un punct de tranzit regulat de droguri, destinate pentru Europa de Vest

sâmbătă, 5 martie 2011

Raport INCSR: Republica Moldova este un punct de tranzit regulat de droguri, destinate pentru Europa de Vest
Foto: fm93.com

"Republica Moldova nu se numără printre țările mari producătoare de droguri, dar are un climat favorabil pentru cultivarea plantelor de mac şi marijuana", se spune în ultimul Raport Internaţional pentru Strategia Controlului Drogurilor (International Narcotics Control Strategy Report – INCSR) pentru anul 2011, efectuat de Departamentul de Stat al Statelor Unite.


Potrivit documentului, producţia anuală internă de marijuana și mac este estimată la câteva mii de kilograme fiecare. Moldova este un punct de tranzit regulat de droguri destinate pentru Europa de Vest. Apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană, deficienţele agențiilor de aplicare a legii şi controlul limitat al teritoriului din stânga Nistrului, unde legislaţia Republicii Moldova şi, prin extensie, politica sa în domeniul drogurilor nu este aplicabilă, a avut ca rezultat atât traficul continuu de droguri prin Moldova în Europa, cât şi creșterea importului de droguri sintetice şi substanţe psihotrope în Moldova, atât pentru utilizarea în interior, cât și răspândirea acestora în afara ţării.

Ca şi în anii precedenţi, poliţia moldovenească, serviciile vamale şi poliția de frontieră cooperează în acțiunile anti-drog. Totodată raportorii admit că acțiunile anti-drog sunt limitate de lipsa unui număr suficient de ofiţeri de poliţie specializați, lipsa de finanţare suficientă şi de echipament tehnic necesar. Cooperarea cu autorităţile ucrainene constituie o necesitate absolută pentru a opri fluxul de heroină şi cocaină în Republica Moldova din porturile ucrainene Odessa şi Illicivsk.

Autorităţile moldoveneşti au înregistrat 1555 de cazuri legate de droguri în primele zece luni ale 2010. Trei reţele criminale şi unsprezece grupuri criminale au fost lichidate de către poliţia moldovenească în 2010. MAI a fost foarte activ în 2010, în lupta împotriva traficului de droguri.

Canabisul şi macul constituie o sursă de venit pentru populaţia locală în unele zone rurale. Potrivit MAI, atât canabisul, cât şi macul sunt cultivate în special pentru folosirea în interiorul țării, cu toate acestea, ele sunt, de asemenea, transportate în ţările vecine, cum ar fi Ucraina şi Rusia.

Nu au existat schimbări majore privind educaţia de conştientizare a abuzului de droguri sau necesitatea tratamentului persoanelor care suferă de narcomanie. În noiembrie 2010, autorităţile moldovene au înregistrat 8604 de persoane dependente de droguri. Cu toate acestea, unii oficiali consideră că numărul real al persoanelor dependente de droguri în Republica Moldova este aproape de trei ori mai mare. Sistemul naţional de colectare a datelor privind aceste persoanele se bazează aproape exclusiv pe persoane care fie voluntar, sau involuntar au contactat instituţiile publice relevante.

Legislaţia naţională din Moldova nu face distincţie între corupţia în cazurile traficului de droguri şi corupţia în alte tipuri de infracţiuni. Politica guvernamentală a Republicii Moldova nu încurajează producerea, transportul, sau distribuirea drogurilor ilicite sau spălarea profiturilor obținute din traficul de droguri.

Raportul Internaţional pentru Strategia Controlului Drogurilor este un raport anual al Departamentului de Stat, prezentat Congresului SUA pe 3 martie anul acesta. Documentul descrie eforturile statelor în lupta internaţională împotriva drogurilor.

Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: