7 trucuri pentru un somn liniştit

vineri, 4 martie 2011

7 trucuri pentru un somn liniştit

Vrei să arăţi impecabil şi să ai un tonus bun în fiecare zi? Secretul este un somn odihnitor, care să ajute organismul să se revigoreze. Pentru ca stresul şi agitaţia de peste zi să nu te împiedice să-l obţii, ţine cont de sfaturile noastre!


1. Creează-ţi un orar şi respectă-l. Încearcă să-ţi fixezi o oră la care să te culci şi una la care să te trezeşti.

Astfel, îţi ajuţi organismul să aibă un ciclu normal de somn-veghe, să lupte cu insomnia şi cu starea de somnolenţă de peste zi. De preferat este să te culci până la miezul nopţii şi să dormi între 6 şi 8 ore pe noapte.

2. Evită băuturile energizante înainte de culcare

Dacă vrei un somn liniştit, evită ţigările, cofeină şi alcoolul, stimulenţi care te menţin trează multe ore după ce îi consumi. În caz că nu ştiai, cofeina se elimină dupa 8 ore din organism, timp în care efectele ei sunt încă active. 

Cât despre alcool, chiar dacă este considerat drept un sedativ pentru ca te ajuta să adormi mai uşor, spre dimineaţă te trezeşti mai des şi pot aparea şi coşmaruri. Chiar dacă o ţigară te ajută să te relaxezi nicotină te va trezi de mai multe ori în timpul nopţii.

3. Nu mânca prea mult înainte să te aşezi în pat

De preferat este să nu mai mânânci cu cel puţin două ore înainte de culcare. Însă dacă nu te poţi abţine, poţi bea o cană de lapte cu miere, un ceai de muşeţel, sau poţi lua o gustare. Un iaurt sau un fruct (un măr, o banană) sunt perfecte.

4. Creează-ţi o rutină de relaxare

Dacă ai probleme cu somnul, încearcă să-ţi creezi o rutină care să-i transmită corpului tău că este timpul să adoarmă. Fie că faci o baie fierbinte, fie că citeşti sau asculţi muzică relaxantă, un obicei menţinut pe termen lung te va ajuta să lupţi cu insomnia şi să adormi mult mai uşor.  

5. Fără televizor în dormitor

Asociind statul în pat cu urmăritul emisiunii preferate la TV poate întârzia venirea lui Ene pe la gene.

6. Nu abuza de exerciţiile fizice seara

Ar fi de preferat să faci sport dimineaţa sau după amiaza şi mai ales în aer liber.

7. Spune NU meselor copioase seara

Preferă gustările, evită alimentele bogate în proteine (ex carne). Exemplul bun ar fi produsele lactate (un iaurt sau un pahar cu lapte). În plus, acestea conţin un aminoacid: L-triptofan ce a dovedit ca induce somnul.

0 Comments: