4 martie – Ziua mondială a luptei împotriva exploatării sexuale

vineri, 4 martie 2011

4 martie – Ziua mondială a luptei împotriva exploatării sexuale
Poză simbol
Foto: beautyfromashes.org

Anual, la data de 4 martie, la nivel mondial se sărbătoreşte Ziua luptei împotriva exploatării sexuale.  Este o zi în care revenim asupra discuţiilor referitoare la pericolul pe care îl prezintă actele de violenţă, abuz şi exploatare sexuală în întreaga societate, inclusiv asupra copiilor. 


Fiind o problemă sensibilă, dar şi complexă, în acelaşi timp, exploatarea sexuală rămâne a fi o realitate de o amploare îngrijorătoare: aproximativ unul din 5 copii din Europa ajunge să devină victimă a unui act de violenţă sexuală. Acest fenomen negativ se poate manifesta sub diverse forme: incest sau abuz sexual, pornografie, prostituţie, agresiune din partea unui alt copil sau adult etc.

Situaţia nu se prezintă mai pozitiv nici în ţara noastră, unde suntem martori ai unor cazuri reale în care copiii au avut de suferit de pe urma unui act de hărţuire, molestare sexuală sau chiar viol. Pe lângă acest fapt, este înregistrat un şir de situaţii, în care victimele nu raportează despre un abuz, fie din motivul lipsei încrederii în organele de drept, fie din cauza nesiguranţei sau a altor circumstanţe.

Potrivit statisticilor UNICEF, “industria sexului” exploatează în jurul a 2 mln. de copii în fiecare an, iar mai mult de 1 mln. de imagini reprezentând între 10000 – 20000 de copii victime ale abuzului, circulă în spaţiul virtual. Dintre aceşti copii,  foarte puţini sunt identificaţi, restul rămânând anonimi, copii abandonaţi sau cel mai probabil, victime ale abuzului repetat.

Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: