(doc) Guvernul recunoaşte: În 2011, se vor face reduceri de cadre bugetare

joi, 3 martie 2011

(doc) Guvernul recunoaşte: În 2011, se vor face reduceri de cadre bugetare
Foto: adevarul.ro

În anul 2011, se planifică ca de la buget să fie realizate cheltuieli de personal în sumă de circa 7,834 miliarde lei, sau cu 518,6 milioane lei mai mult decât au fost executate anul trecut, arată Nota informativă la proiectul legii bugetului pentru anul 2011. Totodată, potrivit sursei citate, Guvernul se angajează ca în acest an să reducă numărul de angajaţi din sectorul bugetar cu 8%, preponderent în sectorul învăţământului.


Nota informativă la proiectul bugetului arată că în 2011 vor fi aplicate majorări de salarii pentru profesori, angajaţii cu venituri mici din sectorul bugetar şi va fi implementat un nou sistem de salarizare a funcţionarilor publici, persoanelor cu funcţii de demnitate publică şi personalului de deservire tehnică.

Astfel, salariile profesorilor vor fi majorare în 2 etape, cu câte 12,5%, şi vor fi realizate de la 1 ianuarie şi respectiv de la 1 septembrie curent. Începând cu 1 iunie, se planifică majorarea salariilor angajaţilor cu retribuire mică din ramurile sectorului bugetar. O altă măsură este punerea în aplicare, începând cu 1 octombrie, a noului sistem de salarizare a funcţionarilor publici, persoanelor cu funcţii de demnitate publică şi personalului de deservire tehnică.

De asemenea, Guvernul se angajează ca în anul 2011 să optimizeze numărul de angajaţi în sectorul bugetar. Aceasta, pentru a asigura reducerea presiunii bugetar-fiscale care vine din partea nivelului înalt de angajare în acest sector, potrivit explicaţiei din Nota informativă la proiectul bugetului. În acest an ar urma să fie redus numărul de angajaţi în sectorul bugetar cu 8% şi aceasta, se va face în primul rând prin îngheţarea funcţiilor vacante.

Amintim că, potrivit Scrisorii de intenţii făcută publică de către deputatul comunist Igor Dodon şi care ar fi fost semnată în urma vizitei misiunii FMI la Chişinău din 2-16 februarie, în anul 2011 se vor aplica restricţii la salarii, cu excepţia la cele ale bugetarilor auxiliari cu venituri joase, care vor fi majorate. Scrisoarea arată că îna cest an, vor fi realizate reduceri de cadre didactice cu aproape 4 mii de persoane şi reduceri de angajaţi în rândurile personalului non-didactic, cu 2400 de poziţii. 



Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: