Avem prea mulți demnitari cu pașapoarte diplomatice

miercuri, 2 martie 2011

Avem prea mulți demnitari cu pașapoarte diplomatice
Colaj: UNIMEDIA

Uniunea Europeană a recomandat de mai multe ori autorităților moldovenești să reducă lista categoriilor de deținători de pașapoarte diplomatice sau de serviciu. Despre acest lucru a comunicat ministrul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, Pavel Filip, astăzi, 2 martie, în cadrul ședinței Executivului. Declarația a fost lansată în contextul în care Guvernul a respins un proiect de lege, prin care se solicită acordarea pașaportului diplomatic pentru președintele Consiliului Superior al Procuraturii, Iurie Garaba. 

Potrivit lui, în vara 2011, toți deținătorii acestor pașapoarte vor fi obligați să-și ajusteze actele la sistemul biometric. Acest lucru ar putea aduce claritate în ce privește numărul demnitarilor care le dețin.


Acum un an, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Iurie Leancă, a declarat că guvernarea comunistă a acordat mai multe pașapoarte diplomatice, cu încălcarea legislația în vigoare, iar odată plecați din funcție, foștii demnitari nu le-au întors.

Precizăm că în cadrul negocierilor Acordului între Republica Moldova și Comunitatea Europeană privind facilitarea eliberării vizelor, a fost convenită lista persoanelor oficiale care pot deține pașapoarte diplomatice sau de serviciu. Totodată, în cadrul ședinței din 11 februarie, Parlamentul a adoptat o lege, potrivit căreia toți funcționarii Legislativului vor obține pașapoarte diplomatice. Astfel, de paşapoarte diplomatice vor beneficia 194 de funcţionari din statele de personal ale Parlamentului, precum şi proaspăt învestiţii 101 asistenţi ai deputaţilor.

UNIMEDIA precizează că stabilirea expresă a titularilor pașapoartelor diplomatice este prerogativa exclusivă a Parlamentului.

Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: