Cercetătorii au creat diesel din soare, apă şi dioxid de carbon

joi, 3 martie 2011

Cercetătorii au creat diesel din soare, apă şi dioxid de carbon
Foto: motorul-diesel.blogspot.com

Oamenii de ştiinţă au modificat genetic un organism care secretă combustibil diesel oriunde este lumină solară, apă şi dioxid de carbon. Compania de biotehnologie Joule Unlimited susţine că poate produce combustibil diesel şi etanol la cerere, extrem de rapid.


Cercetătorii companiei din Cambridge, Massachussetts, spun că pot produce combustibilul folosit de motoarele de avioane folosind aceleaşi ingrediente care fac iarba să crească. Ei susţin că poate fi făcut oriunde şi costă cât cel mai ieftin combustibil fosil.

Philip Pienkos, cercetător la Laboratorul Naţional de Energie Regenerabilă, a declarat că tehnologia creată de Joule este minunată însă nu a fost dovedită, iar afirmaţiilor lor despre eficienţă sunt umbrite de dificultăţile pe care ar putea să le aibă prin colectarea combustibilului produs de organismul lor.

Scepticii spun că Joule trebuie să îşi demonstreze mai întâi tehnologia pe scară largă.

Joule spun că organismele sale, nişte cianobacterii, pot produce circa 57.000 de litri de diesel pe acru, anual, de patru ori mai eficient decât procesul de creare a combustibilului din alge. Cianobacteriile se găsesc peste tot şi sunt uşor de modificat genetic.

Organismele sunt modificate pentru a secreta etanol sau hidrocarburi, baza mai multor combustibil, precum dieselul, ca produs al fotosintezei.

Compania vrea să construiască laboratoarele lângă fabrici, pentru a se folosi de emisiile lor de dioxid de carbon. Joule va construi primul laborator pentru a testa tehnologia la scară largă anul acesta, iar dacă totul merge bine, dieselul produs de aceste organisme va putea fi disponibil pe piaţă în doi ani.

0 Comments: