Republica Moldova, calificată drept o țară proeuropeană de "Grupul de la Vişegrad"

vineri, 4 martie 2011

Republica Moldova, calificată drept o țară proeuropeană de
Foto: parlamentultinerilor.md

V4 salută angajamentul guvernelor pro-europene în Republica Moldova şi Georgia pentru a avansa negocierile privind Acordul de Asociere.


Joi, pe 3 martie, Bratislava a găzduit o conferinţă a miniştrilor de externe din "Grupul de la Vişegrad" (V4). La conferință au participat Karel Schwarzenberg (Republica Cehă), secretarul de stat Nicholas Dovgelevich (Polonia), Janos Martonyi (Ungaria) şi Mikulas Dzurinda (Slovacia), precum și ministrul german de Externe, Guido Westerwelle.

Întâlnirea a fost dedicată participării ţărilor V4 în "Parteneriatul Estic". Participanţii la conferinţă au reafirmat disponibilitatea lor să sprijine politic ţările care fac parte din program. Aceștea s-au întâlnit cu reprezentanţii din Armenia, Georgia, Moldova, Ucraina şi Belarus.

"Grupul de la Vişegrad" a sugerat Ucrainei să finalizeze negocierile privind Acordul de comerţ liber aprofundat şi comprehensiv (Deep and Comprehensive Free Trade Area - DCFTA). 

V4 a salutat angajamentul guvernelor pro-europene în Republica Moldova şi Georgia pentru a avansa negocierile privind Acordul de Asociere şi să înceapă negocierile cu privire la DCFTA. Guvernele din Armenia şi Azerbaidjan au fost încurajate să înceapă negocierile privind Acordul de Asociere, iar guvernului din Belarus i s-a cerut eliberarea imediată a prizonierilor politici şi să pună capăt represiunilor politice şi hărţuire a opoziţiei, mass-media independente şi societății civile.

Grupul de la Visegrád, sau V4, este o organizație de cooperare formată din patru state central-europene: Cehia, Polonia, Slovacia și Ungaria, fiind similară uniunii economice vest-europene Benelux.

Sursa: UNIMEDIA cu referire la mzv.sk


0 Comments: