CPI deschide o anchetă pentru crime împotriva umanităţii în Libia

joi, 3 martie 2011

CPI deschide o anchetă pentru crime împotriva umanităţii în Libia

Curtea Penală Internaţională (CPI) a anunţat astăzi, 3 martie, deschiderea unei anchete pentru crime împotriva umanităţii în Libia, care-l vizează pe colonelul Muammar Gaddafi, precum şi pe mai mulţi înalţi responsabili libieni.


''Dorim să vă anunţăm că, pe 3 martie 2011, Biroul procurorului CPI a decis deschiderea unei anchete pentru crime împotriva umanităţii comise în Libia începând din 15 februarie'', a declarat procurorul CPI, Luis Moreno-Ocampo, într-o conferinţă de presă la Haga, unde îşi are sediul instanţa. ''Am identificat o serie de indivizi care se bucură de o autoritate de facto'', a afirmat Moreno-Ocampo, citându-i pe ''Gaddafi, anturajul său apropiat, inclusiv pe fiii'' liderului libian. 

Procurorul CPI i-a menţionat, de asemenea, pe ''ministrul de externe, şeful securităţii regimului, şeful serviciilor de informaţii, şeful securităţii personale a lui Gaddafi, precum şi pe şeful organismului de securitate internă'', fără să le dea numele. 

Consiliul de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite a sesizat sâmbăta trecută printr-o rezoluţie Biroul procurorului CPI în legătură cu situaţia din Libia, considerând că ''atacurile sistematice'' împotriva populaţiei civile din această ţară ''pot fi asimilate crimelor împotriva umanităţii''. 

Potrivit Ligii libiene pentru drepturile omului, represiunea întreprinsă de regimul Gaddafi s-a soldat cu 6.000 de morţi, din care 3.000 la Tripoli şi 2.000 la Benghazi, un bilanţ mult mai mare în cel de-al doilea oraş, faţă de 220-250 de morţi, cât avansaseră surse spitaliceşti locale şi Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR). 

CPI este primul tribunal permanent însărcinat cu urmărirea în justiţie a autorilor crimelor de război, crimelor împotriva umanităţii şi genocidului comise începând din 2002. 

Sursa: agerpres.ro


0 Comments: