În fostele republici sovietice, Moscova nu acţionează prin canale statale, ci prin intermediul Rusiei Unite

miercuri, 3 noiembrie 2010

În fostele republici sovietice, Moscova nu acţionează prin canale statale, ci prin intermediul Rusiei Unite
Foto: napocanews.ro

Partidul premierului Vladimir Putin a semnat acorduri de cooperare cu Partidul Democrat din Moldova, condus de Marian Lupu, şi cu Partidul pentru o Georgie justă al fostului premier Zurab Noghaideli. Kremlinul vrea să-i întărească astfel pe promotorii unor relaţii mai bune cu Rusia, în speranţa că într-o zi se va ajunge la o conducere pro-rusă ca în Ucraina.


După vizita făcută în luna septembrie în Rusia, fostul lider comunist moldovean Marian Lupu a explicat acordul semnat cu Rusia Unită prin perspectiva pragmatică a partidului său în privinţa relaţiei cu Rusia. „Avem nevoie de relaţii de colaborare, nu de confruntare cu Rusia. Moldova nu poate să ignore şi nu va ignora Rusia”, susţine Lupu.

Facem tot ce putem pentru a îmbunătăţi relaţiile cu Rusia având în vedere puterea partidului Rusia Unită şi larga susţinere de care se bucură premierul Vladimir Putin. Pentru Georgia aceasta este o realitate. Dacă o ignorăm, vom dispărea”, explică la rândul său Petre Mamradze, purtător de cuvânt al formaţiunii Pentru o Georgie justă, semnarea acordului de cooperare cu partidul de guvernământ al Rusiei. 

În Georgia, scopul Rusiei Unite este să îmbunătăţească relaţiile dintre cele două ţări, susţine deputatul Serghei Markov. Acorduri de susţinere similare iau forme mult mai concrete în provinciile separatiste Abhazia şi Oseţia de Sud, unde Rusia Unită finanţează direct partidele aflate la guvernare

„Moscova nu mai acţionează prin canale statale, ci prin intermediul Rusiei Unite, un mastodont în care se întâlnesc politica şi afacerile. Dar dacă vrei să influenţezi situaţia politică internă din Georgia şi să construieşti o opoziţie prorusă, este nevoie însă de serioase finanţări”, explică Alexander Rondeli, preşedintele Georgian Foundation for Strategic and International Studies.

În 2005, Rusia Unită a semnat un acord de cooperare cu Partidul Regiunilor din Ucraina. Anul acesta liderul pro-rus al acestuia, Victor Ianukovici, a fost ales preşedinte. 




0 Comments: