Republicanii, adversarii lui Obama, recuceresc America

joi, 4 noiembrie 2010

Republicanii, adversarii lui Obama, recuceresc America
Comentariu: Republicanul Ron Johnson a reuşit să-i smulgă postul de senator de Wisconsin democratului Russ Feingold
Foto: adevarul.ro

Adversarii lui Barack Obama au ieşit victorioşi în alegerile legislative, câştigând controlul Camerei Reprezentanţilor şi multe posturi în administraţiile locale. Democraţii au reuşit să rămână, la limită, majoritari în Senat, dar au fost taxaţi dur de alegătorii nemulţumiţi de situaţia economică a ţării.



Potrivit rezultatelor parţiale şi proiecţiilor făcute de CNN, republicanii au câştigat cel puţin 60 de locuri în plus în Camera Reprezentanţilor, comparativ cu numărul de mandate pe care le deţineau înaintea alegerilor. Ei au recâştigat astfel, după patru ani, majoritatea în Camera Inferioară a Congresului.

Răsturnarea balanţei de putere în Camera Reprezentanţilor prevesteşte vremuri grele pentru Casa Albă. Proiectele legislative ale preşedintelui vor fi, cel mai probabil, blocate în Camera Inferioară a Congresului. 

Republicanii, care s-au opus constant programului de reforme al lui Obama, îl vor constrânge probabil pe acesta să lase deoparte planurile privind energia, schimbările climatice, imigraţia sau educaţia.

Victoria republicanilor ar putea avea un impact major asupra politicii externe a SUA, consideră experţii. „Cred că va fi o insistenţă a Congresului privind o linie mai dură faţă de problema nucleară iraniană", spune Elliott Abrams, fost diplomat şi membru al Consiliului de Relaţii Externe, o organizaţie de experţi din Washington. 

O altă „victimă" ar putea fi noul Tratat START cu Rusia, privind reducerea armelor nucleare, aflat în curs de ratificare de către cele două parlamente. Fiona Hill, de la Institutul Brookings din Washington, spune că republicanii s-ar putea opune ratificării, fie şi numai pentru a înscrie puncte politice împotriva lui Obama, care enumeră tratatul printre succesele sale. În privinţa Afganistanului, republicanii din Congres s-ar putea opune retragerii trupelor din Afganistan în 2011, anunţate de Obama. 



0 Comments: