Republica Moldova la Oscar: Avem comisie, dar n-avem filme

miercuri, 3 noiembrie 2010

Republica Moldova la Oscar: Avem comisie, dar n-avem filme
Foto: filmreporter.ro

Pentru prima dată în istoria sa, Uniunea Cineaştilor din Republica Moldova s-a mobilizat, în această toamnă, pentru premiile de peste Ocean, şi a format o comisie de 11 cineaşti care să decidă ce film merită trimis la Oscar.


Membrii comisiei se tem însă că nu vor avea ce să propună în anii următori, pentru că producţia de lungmetraje de ficţiune în Basarabia numără 1-2 titluri pe an.

Entuziasmul pe care l-a generat filmul „Nuntă în Basarabia” în cinematografele de peste Prut i-a determinat pe cineaşti să-l trimită din partea ţării la Oscar. Până a prins contur ideea şi s-a decis înfiinţarea comisiei care să voteze, termenul-limită de expediere a propunerii, data de 1 octombrie, expirase. Deşi Academia Americană de Film se arătase dispusă să facă o excepţie şi să permită o întârziere, s-a renunţat la propunere, pentru că totul trebuia făcut în legalitate şi timpul nu ar fi permis.

„Dacă am fi început toată procedura cu 2 săptămâni mai devreme, am fi reuşit să trimitem filmul la Oscar. Însă Academia ne-a cerut să fie înregistrată comisia, aşa că a durat. De acum înainte vor negocia doar cu această comisie”, a declarat Virgiliu Mărgineanu pentru filmreporter.ro.

În acelaşi timp, votul ar fi fost o simplă formalitate, „Nuntă în Basarabia” fiind singurul candidat. „Din păcate, producţia de film de ficţiune lasă de dorit în Republica Moldova. Avem comisie, dar n-avem filme”, a explicat producătorul.

Cele două filme aflate în producţie acum sunt: „La limita de jos a cerului”, regizat de Igor Cobileanski după un scenariu de Corneliu Porumboiu, şi „Se caută o mamă”, de Adrian Popovici, după scenariul lui Valeriu Ţurcanu.

Două filme pe an ar dau măcar senzaţia unei alegeri. „Dacă o să avem iar un singur film, se va întâmpla ca înainte de 89, când trebuia să alegem dintr-un singur candidat preşedintele. Comitetul ar trebui, în cazul acesta, nu să-l aleagă pe cel mai bun, ci să-l trimită pe singurul”, spune Virgiliu Mărgineanu.

Comisia care va propune filme la Oscar, din partea Republicii Moldova, este formată din:

1.Vlad Druc- regizor
2. Dumitru Olărescu – scenarist
3. Mihai Poiată – scenarist
4. Nicu Scorpan – regizor
5. Valentina Plugaru – regizor
6. Ana Maria Plămădeală- critic de film
7. Vlad Ciurea – director de imagine
8. Mircea Chistrugă – regizor
9. Mihai Volontir – actor
10. Eugeniu Doga – compozitor
11.Virgiliu Mărgineanu – producător

0 Comments: